Putin'den "İstanbul anlaşması" vurgusu Putin'den "İstanbul anlaşması" vurgusu

Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle birlikte Yunan hükümetinden önemli bir adım geldi. Daha önce tartışmalara konu olan Selanik’teki Yeni Cami, Ramazan Bayramı namazı için ibadete açılmasına izin verildi. Yunan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, Atina'nın 6 yıl aradan sonra Selanik’teki Yeni Cami’de bayram namazı kılınmasına izin verdiği belirtildi.

Yunan makamları, Selanik’teki Müslüman derneklerin 2018 yılından bu yana bayram namazını Yeni Cami'de kılınmasına ilişkin taleplerini kabul etmemişti. Ancak şimdi yapılan bu izin, Selanik’te yaşayan Müslümanlar tarafından olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak, bayram namazını kıldıracak din adamlarının şehirdeki Müslüman cemaat tarafından itibar gören kişiler olması gerektiği vurgulanıyor. Yunan medyasında ise Selanik’te bayram namazını kıldıracak imamın Yunan devleti tarafından belirleneceği haberleri yer alıyor.

Yeni Cami, bayram namazı için son kez 2013 yılında açılmıştı. Ancak o tarihte, İskeçe'den tayinli imam ve müezzinin gönderilmesi nedeniyle sadece 1 kişi bayram namazına katılmıştı. 2018 yılında ise Yunan tarafının tayinli imam ve müezzinde ısrar etmemesiyle yaklaşık 250 kişi bayram namazını Yeni Cami'de kılmıştı. Ancak bu tarihten sonra Yeni Cami'de bayram namazı kılınmamıştı, bunda ise koronavirüs salgını dönemindeki yasakların da etkili olduğu belirtiliyor.