Sinan Ateş cinayetini çeteye rapor eden fotoğraf: Kuryeden "görev tamam" pozu! Sinan Ateş cinayetini çeteye rapor eden fotoğraf: Kuryeden "görev tamam" pozu!

Ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan vatandaşların kredi kartlarına yüklenmesi, ekonomi yönetimini tedbir almaya sevk etti. Seçim sonrasında kartlı harcamalarda düzenleme yapılacağı sinyali verilirken, kart limitlerinin kısıtlanması ve taksit sınırlamasının getirilmesi gibi önlemler gündemde.

Merkez Bankası, kasım ayından bu yana kredi kartı faizlerini aylık yüzde 3.66 seviyesinde sabit tutuyor. Ancak yüksek faizlere rağmen enflasyonun etkisiyle vatandaşlar, masraflarını karşılamak adına kredi kartlarına yöneliyor. 2 Şubat haftasında haftalık bazda yüzde 17 artışla 240 milyar liralık kartlı harcama yapıldı ve vatandaşların bankalara olan kredi kartı borcu 1 trilyon 247 milyar liraya yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar'ın ardından yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da kredi kartlarına düzenleme sinyali verdi. Karahan, bu hafta yaptığı açıklamada kredi kartı harcamalarındaki artışı takip ettiklerini ve konuyla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kulis bilgilerine göre, kartlı harcamalarda düzenleme için masada birkaç formül bulunuyor. İlk seçenek, Haziran 2022'den bu yana değiştirilmeyen asgari ödeme tutarının yükseltilmesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca, kredi kartı limitlerine kısıtlama getirilmesi ve kartlara taksit sınırlaması uygulanması da gündemde olan düzenlemeler arasında bulunuyor. Dün toplanan Finansal İstikrar Komitesi de tüketici kredileri başlığıyla önemli konuları görüşerek çözüm arayışına girdi.