TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye ile Kanada arasında önemli bir diplomatik adım atıldı. Kanada, Türkiye ile 2020'den beri devam eden silah ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. İsminin açıklanmasını istemeyen iki kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili nihai belgeleri ABD'ye göndermesi bekleniyor ve bu durum, Kanada'nın ihracat kısıtlamalarını derhal kaldırmasının önünü açacak.

İki ülke arasında yapılan görüşmelerin aylardır devam ettiği ve ocak ayı başlarında anlaşmaya varıldığı belirtildi. Söz konusu anlaşmanın, İsveç'in NATO onayı tamamlandıktan sonra yürürlüğe gireceği ifade edildi. Bu gelişme, Türkiye'nin uluslararası alanda güçlü bir diplomatik pozisyon elde etmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Tarihte bugün; 28 Nisan Tarihte bugün; 28 Nisan

Türkiye, 2020 yılında Kanada'nın Türkiye'de üretilen İHA'ların Ermenistan'la Dağlık Karabağ'da savaşan Azerbaycan güçleri tarafından kullanıldığı iddialarına dayanarak, İHA parçalarının ihracatını askıya almıştı. Ancak, Kanada'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması, bu kısıtlamaların kaldırılması yönünde bir adım olarak kabul ediliyor.