İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, ekmek fiyatlarının belirlenmesi amacıyla toplandı. Oylama sonucunda, İzmir’de 200 gram ekmeğin 10 TL olması kararlaştırıldı ve bu zam tarifesi 17 Mayıs’ta Ticaret Bakanlığına sunuldu. Bakanlık onayı alındığında, kentte 200 gram ekmek 10 TL'den satışa sunulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Netenyahu’ya Hitler benzetmesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Netenyahu’ya Hitler benzetmesi!

Zam Maliyet Artışlarının Altında Kaldı

İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Kemal Sırtı, artan maliyetlerin zam kararını kaçınılmaz kıldığını belirtti. Sırtı, "İzmir’de 220 gram ekmek şu anda 9 TL olarak satılmakta; ancak işçilik, un fiyatları, elektrik, su, maya, mazot, doğal gaz gibi artan zamlar bizi tekrar ekmek zammı kararı almaya itti. Artan maliyetlerden dolayı almış olduğumuz zam, maliyetin çok çok altında kalmaktadır" dedi. Fırıncıların sadece maliyet artışlarıyla değil, aynı zamanda çalışacak yetişmiş eleman bulma sıkıntısıyla da karşı karşıya olduklarını ifade etti.

Bakanlık Onayından Sonra Yeni Fiyat Uygulaması

Kemal Sırtı, zam kararının gerekçelerini detaylandırarak, "Vatandaşımızın sofralarına ekmek sunmak için canla başla, 7 gün 24 saat ailemizle gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz. Bu nedenle elimden gelenin daha fazlasını yapmak boynumun borcudur. Ocak ayında olması gereken fiyatı 17 Mayıs’taki İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği toplantımızda komisyondan geçirmiş bulunmaktayız. Bakanlık onayından sonra yeni fiyatımıza geçmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Geçmiş Zam Kararları

Ocak 2024'te İzmir’de 220 gram ekmek 9 TL'den satılmaya başlanmıştı. Yeni fiyat tarifesiyle birlikte, İzmir’de ekmek fiyatlarının yeniden artması, özellikle dar gelirli vatandaşlar için önemli bir gündem maddesi olacak.

Editör: Burak Hakkı Polat