EKONOMİ
Yayınlanma : 03 Kasım 2025 08:15
Düzenleme : 03 Kasım 2025 08:15

Zorunlu katkı sistemi devreye giriyor: Çalışanları etkileyecek

Zorunlu katkı sistemi devreye giriyor: Çalışanları etkileyecek
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2026da başlayacak ve 20 milyon çalışanı etkileyecek, maaşlardan yüzde 3 kesinti yapılacak.

Orta Vadeli Program kapsamında belirlenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Resmî Gazetede yayımlanan düzenlemeye göre 2026 yılının 1 Nisan ile 30 Haziran tarihleri arasında yürürlüğe girecek. Bu sistem, yaklaşık 20 milyon 382 bin çalışanı doğrudan ilgilendirecek. Sisteme göre, çalışanların maaşlarından yüzde 3, işverenlerden de yüzde 3 oranında katkı sağlanacak ve brüt maaşın toplam yüzde 6sı uzun vadeli emeklilik fonuna aktarılacak. Düzenleme, SSKlı özel sektör çalışanları ile kamu kurumlarındaki 4Cli memurları kapsıyor, yani Türkiyenin aktif çalışan nüfusunun neredeyse tamamı otomatik olarak sisteme dâhil olacak. Yaklaşık 17 milyon özel sektör çalışanı ve 3,4 milyon kamu görevlisi, maaşlarından yapılacak kesintilerle sisteme katkı sağlayacak.

SISTEMIN TEMEL ÖZELLİKLERI

Bu verilere göre, 2025 yılı için asgari ücretin brüt tutarı 26.005,50 TL ve ortalama brüt kazançlar 35 bin TL civarında. Asgari ücretli bir çalışandan ayda yaklaşık 1.560 TL, ortalama gelir düzeyindeki bir çalışandan ise 2.100 TL civarında kesinti yapılacak. Bu tutarlar, çalışandan yüzde 3, işverenden yüzde 3 olmak üzere toplam yüzde 6ya denk geliyor. 2026da asgari ücret ve ortalama kazançlarda artış olması beklendiğinden, kesinti tutarlarının da artacağı öngörülüyor. Ortalama 35.000 TL brüt maaş ve 20,38 milyon çalışan üzerinden hesaplamalarda, aylık fon girişi yaklaşık 42,8 milyar TL, yıllık fon hacmi 513 milyar TL, 10 yılda 5,1 trilyon TL ve 20 yılda 10,2 trilyon TL olacak. Bu rakamlar, bugünkü döviz kuruyla 10 yılda yaklaşık 122 milyar dolar, 20 yılda 244 milyar dolar düzeyinde.

ETKILERI VE ISLEYISI

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumundan bağımsız olarak işleyecek ve lisanslı portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilecek. Katılımcılar, birikimlerini kendi adlarına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edebilecek. Yatırımlar tahvil, hisse senedi, altyapı projeleri ve uzun vadeli finansman araçlarında değerlendirilecek. Sistemin temel ilkesi uzun vadeli birikim olup, en az 10 yıl sistemde kalmak ve belirli yaş şartlarını sağlamak gerekiyor. Kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş (1 Mayıs 2008 sonrası sigortalılar için 58-65 yaş aralığı) gibi koşullar tamamlandığında, birikimler SGK emekli maaşına ek gelir olarak ödenecek. Kamuoyunda ikinci emeklilik olarak anılan sistem, emekli maaşlarına eşdeğer bir gelir sağlamayacak örneğin, 20.000 TL emekli maaşı alan bir kişi, TESten 2.000 ila 4.000 TL arasında ek gelir elde edebilecek. Çalışanlar için net maaşta yüzde 3 kesinti anlamına gelirken, işverenler için yeni bir maliyet oluşturacak ve ekonomi açısından sermaye piyasalarına derinlik kazandıracak.