Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen DENİZKURDU-II/2026 Tatbikatı, Karadeniz, Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'i kapsayan geniş bir coğrafyada, 125 deniz unsuru, 60 hava aracı ve yaklaşık 18 bin personelin katılımıyla gerçekleştirildi. Son yıllarda geliştirilmiş yerli ve milli deniz silah sistemlerinin sergilendiği tatbikat, eş zamanlı yürütülen psikolojik ve diplomatik hamlelerle Ege’nin karşı kıyısında ciddi bir siyasi krize yol açtı.
YUNAN BASININDAN SERT TEPKİLER
Tatbikat alanında sosyal medyaya düşen tek bir fotoğraf, Yunan medyasında Atina hükümetine yönelik sert eleştirilerin fitilini ateşledi. Bu karede, KKTC askeri ataşesi ile Yunanistan askeri ataşesinin yan yana oturarak operasyonu izledikleri görülüyor. Yunan haber sitesi Pentapostagma, bu durumu “Türk tuzağı” olarak nitelendirirken, Türk Genelkurmayı'nı doğrudan sorumlu tuttu. Ayrıca, bu görüntü KKTC ile Yunanistan arasında bir fiili temas algısı oluşturdu.
RUM KESİMİ'NDEN YORUMLAR
Türkiye Gazetesi'nin aktardığına göre, gelişmeler Kıbrıs Rum kesiminde de yankı buldu. Askeri ve siyasi analist Yiannos Charalambides, Yunan tarafının acemice davrandığını belirterek, “Bir şekilde bu tuzağa bastık ve Türk propagandasının kurbanı olduk” dedi. 24 News de Yunan subayının Kıbrıs'taki işgal güçlerinin temsilcisiyle aynı noktada ne işi olduğunu sorguladı. Tatbikatta gerçekleştirilen başarılı atışlar ise Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.



