SİYASET
Yayınlanma : 05 Ağustos 2025 07:22
Düzenleme : 05 Ağustos 2025 07:22

Yüksek Askerî Şûra toplantısı tamamlandı: Terfiler 30 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak

Yüksek Askerî Şûra toplantısı tamamlandı: Terfiler 30 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak
Yüksek Askerî Şûra toplantısında alınan kararlar doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nde terfiler yapılacak ve bazı generallerin görev süreleri uzatılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanacak kararlar 30 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanlarının katıldığı Yüksek Askerî Şûra toplantısı gerçekleşti.

YÜKSEK ASKERİ ŞÛRA TOPLANTISI

Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar ve kadrosuzluktan emekliye sevk edileceklerin durumları görüşüldü. Alınan kararların bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak açıklanması bekleniyor. Terfiler, 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak ve terfi kararları çerçevesinde yeni görevlere atamalar da yapılacak.

HİZMET SÜRESİ UZATIMLARI

14 Temmuz’ta Resmi Gazete’de yayınlanan yasa ile Yüksek Askeri Şûra kararıyla hizmet süreleri uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı yıllık 36’dan 60’a, zaruri hallerde ise azami 75’e çıkarılmıştı. Toplantıda, geçmişe göre daha fazla sayıda general ve amiralin hizmet süresinin uzatılması yönünde karar alınması bekleniyor. Kurul üyeleri, toplantı çerçevesinde Anıtkabir’e de ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile telefonda görüşerek Türkiye ile İngiltere ikili ilişkilerini, bölgesel ve küresel konuları ele aldı. Görüşmede, İsrail'i ateşkese ve iki devletli çözüme zorlayacak adımların önemi vurgulanırken, Starmer, Filistin devletini tanıma açıklamaları nedeniyle tebrik edildi. İki lider, İngiltere’de üretilen Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı için yeni bir ihracat anlaşması imzalanmasına yönelik son gelişmeleri de değerlendirdi.