GÜNDEM
Yayınlanma : 10 Ekim 2025 22:55
Düzenleme : 10 Ekim 2025 22:55

Yörükler, Toroslar'dan sahil kesimine geleneksel göçünü başlattı

Yörükler, Toroslar'dan sahil kesimine geleneksel göçünü başlattı
Antalya'da havaların erken soğumasıyla birlikte yörükler, keçi ve koyun sürüleriyle Toros Dağları'ndan kışlamak üzere sahil kesimine doğru geleneksel göçlerini başlattı.

Antalya'da Toros Dağları'nda hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yörüklerin geleneksel göçü başladı.

KIŞLAMAK İÇİN SAHİLE İNİYORLAR

Akseki, Gündoğmuş, Manavgat ve Korkuteli ilçelerindeki yaylalarda yaz aylarını geçiren yörükler, keçi ve koyun sürüleriyle birlikte sahil kesimlerine doğru göç etmeye başladı. Yüzyıllardır süregelen bu geleneği sürdüren yörükler, kış mevsimini daha ılıman iklimiyle bilinen Serik, Manavgat ve Aksu çevresinde geçiriyor.

GÜZERGAH VE SAĞLIK ÖN PLANDA

Göç yolculuğu boyunca hem insan hem de hayvan sağlığını korumak amacıyla belirlenmiş güzergahları takip eden yörükler, konaklama noktalarında kısa süreli molalar vererek yolculuklarını birkaç gün içinde tamamlıyor. Bu mevsimlik dönüşüm, bölgedeki kültürel zenginliğin ve doğayla bütünleşik yaşam biçiminin önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

ERKEN SOĞUKLAR GÖÇÜ HIZLANDIRDI

Yörük liderlerinden Mehmet Gök, bu yıl havaların erken soğuduğunu ve eylül ayının sonlarında başlayan yağmurların ardından gece ayazının arttığını belirtti. Ot bulmanın zorlaşması nedeniyle hayvanların sağlığı için daha erken bir göç kararı aldıklarını ifade etti. Antalya'da her yıl binlerce yörük ailesinin katıldığı bu mevsimlik göç, bölge halkı tarafından da yakından takip ediliyor.