EKONOMİ
Yayınlanma : 14 Ocak 2026 07:34
Düzenleme : 14 Ocak 2026 07:34

Yerli türbinler Alaçatı RES'in gücünü artıracak

Yerli türbinler Alaçatı RES'in gücünü artıracak
Alaçatı RES'te 12 eski türbin yerine 2 yerli ve yüksek performanslı türbin geliyor. Bu değişimle santralin gücü artacak ve rüzgar enerjisinde yerlilik hedeflerine katkı sağlanacak.

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve ASELSAN iş birliğiyle, Alaçatı Rüzgar Enerjisi Santrali'nde (RES) önemli bir dönüşüm başlıyor. Kullanım ömrünü tamamlamış 12 adet türbinin yerini, yüksek performanslı 2 adet yerli türbin alacak. Yeni nesil türbinler, 100 metre kule yüksekliği, 136 metre rotor çapı ve 4.3 MWe kurulu güce sahip olacak. Bu modern ünitelerin bu yılın ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Mevcut Kapasite Artıyor

1998 yılında hizmete giren mevcut 12 türbin toplamda 7.2 MWe elektrik üretiyordu. Yeni yerli türbinlerin devreye girmesiyle birlikte santralin toplam kurulu gücü 8.6 MWe'ye yükselecek. Bu da rüzgar enerjisinden elde edilen verimliliğin önemli ölçüde artacağı anlamına geliyor.

Yerlilik Oranı ve İstihdam Hedefleri

Türkiye, 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisinde 120 bin megavat kurulu güce ulaşmayı planlıyor. Bu hedefe ulaşırken, rüzgar türbinleri ve güneş panellerinde yerli üretim oranını en üst seviyeye çıkarmak amaçlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli aksam desteği sayesinde, yaklaşık 8 bin parçadan oluşan rüzgar türbinlerinde yüzde 65'e varan yerlilik oranına ulaşıldı. Bu gelişme, sektördeki tedarikçi sayısını 500'e yaklaştırırken, oluşturulan bu ekosistemle 50 bin kişiye istihdam olanağı sağlandı.