SAĞLIK
Yayınlanma : 24 Eylül 2025 10:05
Düzenleme : 24 Eylül 2025 10:05

WHO: Trump'ın Parasetamol-Otizm İddialarına Kesin Bilimsel Kanıt Yok

WHO: Trump'ın Parasetamol-Otizm İddialarına Kesin Bilimsel Kanıt Yok
Dünya Sağlık Örgütü, ABD Başkanı Donald Trump'ın hamilelikte parasetamol kullanımıyla otizm arasında bağlantı olduğuna dair iddialarına karşı, kesin bilimsel kanıt bulunmadığını açıkladı. Birçok ülkenin sağlık kurumu da parasetamolün güvenli olduğunu bel

ABD Başkanı Donald Trump'ın, parasetamol ve aşıların otizmle ilişkisi hakkındaki iddialarına Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yanıt verdi.

PARASETAMOL VE OTİZM İLİŞKİSİ

WHO, hamilelikte parasetamol kullanımı ile otizm arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösteren kesin bilimsel kanıt bulunmadığını açıkladı. Trump'ın, hamilelikte parasetamol kullanımının çocuklarda otizm riskini artırabileceği yönündeki iddiaları ve Sağlık Bakanlığı'nın olası yeni düzenlemeleri tepkilere yol açmıştı.

AŞILAR VE OTİZM

WHO Sözcüsü Tarik Jašarević, aşıların otizme neden olmadığını ve milyonlarca hayat kurtardığını vurguladı. İngiltere Sağlık Bakanı Wes Streeting, halka Trump'ın sözlerine değil, doktorlara kulak verme çağrısı yaptı. İngiltere ilaç otoritesi MHRA ve Avrupa İlaç Ajansı da parasetamol ile otizm arasında bir bağlantı bulunmadığını duyurdu. İspanya ve Avustralya sağlık kurumları da ilacın güvenli olduğunu açıkladı.