Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, 2025 yılının ilk yarısına ilişkin verilerin, yürütülen çalışmaların somut sonuçlarını gösterdiğini açıkladı. Dağlıoğlu, yüzde 27,1'lik artış ve yıllıklandırılmış 13,1 milyar dolarlık rakamın, yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin açık bir göstergesi olduğunu belirtti.
YÜZDE 27,1'LİK ARTİŞLA REKOR SEVİYE
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'ye gelen Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) hacmi, yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,1 artarak 6,3 milyar dolara ulaştı. Haziran ayı itibarıyla yıllıklandırılmış UDY tutarı ise 13,1 milyar dolar olarak kaydedildi; bu rakam, Mayıs 2023'ten bu yana en yüksek seviye oldu. Yılın ilk yarısında en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla Hollanda, Kazakistan ve ABD oldu. Bu ülkeleri Almanya, Azerbaycan, İsviçre, Fransa, BAE, Birleşik Krallık ve Avusturya takip etti.
TOPTAN VE PERAKENDE TİCARET ÖNDE
Sektörel bazda değerlendirildiğinde, toptan ve perakende ticaret sektörü, yüzde 47 payla en fazla uluslararası doğrudan yatırımı çeken sektör oldu. İmalat sektörü yüzde 27 payla ikinci, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü ise yüzde 8 payla üçüncü sırada yer aldı. Bu artışın, Türkiye'nin istikrarlı ekonomik politikaları ve stratejik konumunun bir sonucu olduğu ve küresel belirsizliklere rağmen ülkenin uluslararası yatırımcılar nezdindeki cazibesini güçlendirdiği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye'yi ekonomik bir güç merkezi olarak konumlandırdıklarını ve katma değeri yüksek, nitelikli UDY projelerini önceliklendirdiklerini vurguladı. Dağlıoğlu, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2025 Dünya Yatırım Raporu'ndaki küresel doğrudan yatırımlardaki yüzde 11'lik düşüşe rağmen, Türkiye'nin yüzde 10,2'lik artışla 11,7 milyar dolar yatırım çektiğini hatırlattı.



