EKONOMİ
Yayınlanma : 20 Kasım 2025 13:08
Düzenleme : 20 Kasım 2025 13:08

Türkiye ve KKTC'den sosyal güvenlikte el ele: Yeni iş birliği anlaşması imzalandı!

Türkiye ve KKTC'den sosyal güvenlikte el ele: Yeni iş birliği anlaşması imzalandı!
Türkiye ve KKTC, çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında iş birliğini güçlendiren yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında ortak çalışma komisyonu kurulacak ve eylem planları hazırlanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu ile bakanlık binasında bir araya gelerek önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attı. İkili ve heyetler arası gerçekleştirilen görüşmelerin ardından imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki çalışma ve sosyal güvenlik alanlarındaki iş birliğini daha da geliştirmeyi hedefliyor.

KIBRIS TÜRK HALKININ REFAHI ÖNCELİĞİ

Bakan Işıkhan, görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının varlığının, hürriyetinin ve geleceğinin teminat altına alınmasının, refah seviyelerinin yükseltilmesinin ve KKTC'nin tüm kurum ve kuruluşlarıyla güçlendirilmesinin kendileri için birincil hedef olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak katılmasının da son derece önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Siyasi alanda Kıbrıs meselesini çözmeye gayret gösterirken, eş zamanlı olarak KKTC'nin kalkınması için gerekli adımları birlikte attıklarını ifade etti.

YENİ YASAL ÇERÇEVE VE EYLEM PLANI

Işıkhan, geçmişte yürürlükte olan iş birliği anlaşması sayesinde iki bakanlık arasında önemli iş birlikleri ve tecrübe paylaşımları yapıldığını hatırlattı. Anlaşmanın süresinin dolmasıyla birlikte yeni bir yasal çerçeveye ihtiyaç duyulduğunu belirten Işıkhan, teknik ekiplerin titiz çalışmalarıyla hazırlanan yeni anlaşmayı imzalamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yeni anlaşmanın, bakanlıklar arasında ortak çalışma komisyonu kurulmasını öngördüğünü ve bu komisyonun anlaşma yürürlüğe girdikten sonra toplanarak uzman değişimi, bilgi ve tecrübe paylaşımı, istihdam ve mesleki eğitim gibi alanlarda ortak projeler geliştirecek yeni bir eylem planı hazırlayacağını sözlerine ekledi. Bu iş birliğinin, her iki ülke vatandaşlarının çalışma ve sosyal güvenlik alanlarındaki haklarının korunması ve geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.