DÜNYA
Yayınlanma : 14 Aralık 2025 16:18
Düzenleme : 14 Aralık 2025 16:18

Türkiye'den nefes kesen teknoloji: Sadece sinek boyutunda helikopterle dünya ikincisi olduk!

Türkiye'den nefes kesen teknoloji: Sadece sinek boyutunda helikopterle dünya ikincisi olduk!
Türkiye, sadece sinek boyutundaki "Nanoalp" insansız helikopteriyle savunma sanayisinde dünya ikincisi oldu. Yüksek teknoloji ürünü, tam otonom çalışabilen ve ihracatta önemli başarı yakalayan helikopter, maliyet avantajıyla dikkat çekiyor.

Savunma sanayinde çığır açan bir gelişmeyle Türkiye, dünya ikinciliğini elde etti. Sadece sinek büyüklüğünde olan "Nanoalp" adlı nano sınıf insansız helikopter, keşif ve istihbarat görevlerinde güvenlik birimlerine büyük kolaylık sağlıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ VE FİYAT AVANTAJI

Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji AŞ tarafından Teknopark İstanbul çatısı altında geliştirilen "insansız nano helikopter", TÜBİTAK 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı ve Yüksek Teknoloji Fonu'nun desteğiyle hayata geçti. Bu destekler, üretim ve ihracat süreçlerini hızlandırmada kritik rol oynadı. Üretimin yüzde 60'ı yerli imkanlarla yapılırken, bir yıl içinde bu oranın yüzde 96'ya çıkarılması hedefleniyor.

TAM OTONOM VE ÇOK YÖNLÜ KULLANIM

Sadece 100 gram ağırlığındaki "Nanoalp", 350 grama kadar yük taşıyabiliyor. Bu özelliği sayesinde bina içi operasyonlarda el bombası veya C4 gibi patlayıcıları taşıyarak güvenlik güçlerinin operasyonel kabiliyetini artırıyor. Özellikle kara kuvvetlerinin operasyonel gücüne önemli katkı sağlaması bekleniyor.

İHRACAT BAŞARISI VE GLOBAL PAZAR

Bu yenilikçi nano helikopter, yabancı muadili olan "arı dron"lara kıyasla daha uygun fiyatlı ve ithalat ambargolarına takılma riski bulunmuyor. Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak ve kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla özel olarak geliştirilen "Nanoalp" için Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilk ihracat gerçekleştirildi. Ayrıca 4 ülkeyle anlaşma imzalanırken, Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Orta Doğu ülkelerinden de yoğun talep geldi. Bu 100 gramlık ürünün yabancı muadilinin kilogram başına değeri 2 milyon dolar iken, "Nanoalp" eşdeğer operasyonel kabiliyeti koruyarak maliyet avantajı sağlıyor. Türkiye'nin askeri keşif, istihbarat ve arama kurtarma alanlarındaki nano insansız helikopter pazar büyüklüğünün yıllık 100-150 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.