ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, doğumla kazanılan vatandaşlık hakkını kısıtlamaya yönelik ikinci bir adım atarak Yüksek Mahkeme'den görüş talep etti.
VATANDAŞLIK HAKKININ KISITLANMASI
Trump yönetimi, dün Yüksek Mahkeme'ye yaptığı yeniden başvuruda, doğumla vatandaşlık hakkını sonlandırmayı hedefleyen yürütme emrinin anayasaya uygunluğunun incelenmesini istedi. Daha önce yürütmesi durdurulan bu başkanlık emri, 2025 yılı içerisinde ikinci kez yargı organlarının önüne getirildi. Trump yönetimi, 14. Anayasa Değişikliği'nin ABD'de doğan kişilere uzun süredir vatandaşlık hakkı tanımasına rağmen, Yüksek Mahkeme'ye sunduğu itirazda bu uygulamanın "yanlış" olduğunu ve bu görüşün "yaygınlaştığını ve yıkıcı sonuçlar doğurduğunu" savundu.
BAŞSAVCILIĞIN GEREKÇELERİ
Yönetimin baş temyiz avukatı Başsavcı D. John Sauer, "Alt mahkemenin kararları, başkan ve yönetimi için son derece önemli bir politikayı, sınır güvenliğimizi baltalayacak şekilde geçersiz kıldı," ifadelerini kullandı. Sauer, "Bu kararlar, yasal bir gerekçe olmaksızın, yüz binlerce niteliksiz insana Amerikan vatandaşlığı ayrıcalığı veriyor," diyerek endişelerini dile getirdi.



