ABD Başkanı Donald Trump, G7 Zirvesi'nde yaptığı açıklamalarla dünya gündemini sarstı. İran ile ulaşılan nükleer mutabakatı 'güçlü bir anlaşma' olarak nitelendiren Trump, anlaşmanın müzakereler sonucunda nihai hale geleceğini belirtti ve İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyeceklerini vurguladı. "Eğer anlaşma hoşuma gitmezse bombardımanlara geri döneriz" tehdidiyle dikkat çeken Trump, mutabakatla birlikte Hürmüz Boğazı'nın tamamen açık olacağını ve bu durumun ekonomik zorlukları hafifleteceğini iddia etti.
HÜRMÜZ BOĞAZI VE EKONOMİK ETKİLER
Trump, mutabakatın ilanıyla birlikte Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin başladığını ve bu sayede gece operasyonlarıyla 25'ten fazla geminin kurtarıldığını söyledi. "Hürmüz, mutabakatın imzalanmasıyla birlikte tamamen açık olacak." diyen Trump, bu durumun petrol fiyatlarını düşürdüğünü de sözlerine ekledi. İran'ın yeniden inşası için 300 milyar dolarlık bir fon ayrıldığı yönündeki Batı medyası haberlerini yalanlayan Trump, ABD'nin bu konuda tek kuruş vermeyeceğini net bir dille ifade etti. Trump, "Göreceksiniz ki bu metne göre İran yüzde 99.9 ihtimalle nükleer silah elde edemeyecek." iddiasında bulundu.
NETANYAHU'YA SERT ELEŞTİRİ VE ANLAŞMA DETAYLARI
Zirveden ayrılırken basın toplantısında konuşan Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle eleştirdi. Netanyahu'nun bazen fazla heyecanlandığını belirten Trump, "Hizbullah’tan biri bir binaya girdi diye her seferinde o binayı yıkmana gerek yok." diyerek İsrail'in orantısız güç kullandığını ima etti. Öte yandan, İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin iddiasına göre, ABD, İran ile vardığı mutabakat maddelerini müzakereler sırasında İsrail'den gizledi. İsrail'in metni görme talebinin reddedildiği öne sürüldü. Medyaya sızan 14 maddelik metne göre, taraflar tüm cephelerdeki askeri operasyonları sonlandıracak, birbirlerinin egemenliğine saygı gösterecek ve en geç 60 gün içinde nihai anlaşmayı müzakere edecek. ABD, yaptırımları kaldırmayı ve İran'ın yeniden inşası için 300 milyar dolar tutarında bir plan hazırlamayı taahhüt ediyor. İran ise nükleer silah edinmeyeceğini bir kez daha teyit ediyor.



