DÜNYA
Yayınlanma : 03 Temmuz 2026 22:22
Düzenleme : 03 Temmuz 2026 22:22

Kudüs'te ilim ateşi sönmüyor: İsrail baskısına rağmen nesiller boyu süren akademik miras

Kudüs'te ilim ateşi sönmüyor: İsrail baskısına rağmen nesiller boyu süren akademik miras
Kudüs'te İsrail baskısına rağmen ilmi hayat canlılığını koruyor. Mescid-i Aksa İmam Hatibi Prof. Dr. Şeyh Said Sabri, Türkiye'nin destekleriyle şer'i ilimlere ilginin arttığını ve akademik iş birliklerinin kardeşliği güçlendirdiğini belirtt

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Prof. Dr. Şeyh Said Sabri, Kudüs'ün İslam dünyası için taşıdığı stratejik ilim merkezi kimliğini vurgulayarak, İsrail'in tüm kısıtlamalarına rağmen bölgedeki akademik canlılığın arttığını belirtti. Sabri, "Kudüs ilmi kimliğini yeniden kazanıyor. Şer'i ilimlere ilgi her geçen gün artıyor," diyerek mevcut durumu özetledi.

MESCİD-İ AKSA: BİLİMİN KADİM MERKEZİ

Mescid-i Aksa'nın sadece bir ibadet mekanı olmadığını, aynı zamanda tarih boyunca İslam dünyasının en önemli ilim merkezlerinden biri olarak hizmet verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Sabri, Abbasiler, Memlükler ve Osmanlılar döneminde yaklaşık 70 medresenin faaliyet gösterdiğini açıkladı. Bu eğitim kurumlarının özellikle kuzey ve batı bölümlerinde yoğunlaştığını ve İmam Gazzali ile İbn Kudame gibi büyük alimlerin de Kudüs'te ilimle meşgul olduğunu belirterek, şehrin yüzyıllardır güçlü bir ilmi geleneğe sahip olduğunu ifade etti.

EĞİTİM AĞI GENİŞLİYOR, TÜRKİYE DESTEĞİ ÖNEMLİ

Kudüs'te dini eğitimin kesintisiz devam ettiğini dile getiren Sabri, ortaokuldan lise sona kadar eğitim veren iki şer'i okul, Kur'an-ı Kerim Eğitim Merkezi, Hadis Enstitüsü ve İslam Fıkhı Merkezi gibi kurumların faaliyet gösterdiğini anlattı. Ayrıca, bireysel ilmi faaliyetlerin ve ders halkalarının da sürdüğünü ekledi. Türkiye'nin Kudüs'teki dini eğitime verdiği desteğin ilme olan ilgiyi artırdığını vurgulayan Sabri, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının sağladığı bursların, ekonomik zorluklar yaşayan öğrencilere büyük fayda sağladığını ve başarılı öğrencilerin şer'i ilimlere yönelmesine katkıda bulunduğunu belirtti.