DÜNYA
Yayınlanma : 06 Mayıs 2026 02:39
Düzenleme : 06 Mayıs 2026 02:39

Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki özgürlük projesinin durdurulduğunu açıkladı

Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki özgürlük projesinin durdurulduğunu açıkladı
Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki 'Özgürlük Projesi'nin durdurulduğunu açıklarken, bölgedeki gerginlik ve müzakerelerin geleceği belirsizliğini koruyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere ABD donanmasının eşlik etmesini sağlayan 'Özgürlük Projesi'nin durdurulduğunu belirtti.

Ateşkes ve bölgedeki gerginlik

Trump, İran ile ABD arasındaki kırılgan ateşkesin sarsıldığını ifade ederek, Hürmüz Boğazı'ndaki askeri varlığın sürdürülmeye devam edeceğini vurguladı. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İran ile anlaşmanın imzalanıp imzalanmayacağı görülene kadar kısa süreliğine askıya aldık” dedi. Bu açıklama, bölgedeki gerginliğin artabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.

Marco Rubio'nun açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hürmüz Boğazı'ndaki çatışmalar sonucunda 10 sivil denizcinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Rubio, ABD kuvvetlerinin İran'a ait 7 sürat teknesini imha ettiğini belirterek seyrüsefer serbestisinin sağlanması için gereken askeri tedbirlerin alınacağını ifade etti. “Bu gemilere ateş açılmazsa, biz de onlara ateş açmayız. Ancak bize ateş açılırsa karşılık vereceğiz” diye ekledi.

İran'ın tepkisi ve müzakereler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD'nin maksimum baskı politikası yürüttüğünü belirtti. Pezeşkiyan, “İran'ın müzakere masasına oturarak tek taraflı taleplere teslim olmasını istiyorlar, bu imkansız” ifadelerini kullandı. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki saldırgan tutumunu eleştirerek, “Dünya'nın da bir sorumluluk almalıdır” dedi. Hegseth, ABD'nin ablukasının devam edeceğini vurguladı.