ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın talebi doğrultusunda iki ülke heyetlerinin Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geleceğini duyurdu.
GÖRÜŞMELER YARIN BAŞLIYOR
Trump, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda detay vermeden, "İran toplantı talebinde bulundu. Toplantı yarın Doha'da gerçekleşecek" ifadelerine yer verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Fox News'e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'nın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner'ın bu görüşmelere katılacağını doğruladı. Leavitt, "Özel Temsilci Witkoff ve Jared Kushner, mutabakat zaptını görüşmeye devam etmek üzere bu hafta üst düzey toplantılar için Doha'ya seyahat edecek" dedi.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAKİ GİZLİ TEHLİKE
Toplantı, iki ülke arasında 17 Haziran'da imzalanan 14 maddelik mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleşecek. Bu mutabakat, tarafların askeri eylemleri durdurmayı ve Hürmüz Boğazı'nı yeniden trafiğe açmayı kabul ettikleri bir anlaşmayı içeriyor. Ancak, Hürmüz Boğazı'ndaki son olaylar, bu anlaşmanın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. İki ülke, birbirlerini geçici ateşkesi ihlal etmekle suçlarken, İran, ABD askeri tesislerine yönelik saldırılarda bulunmuş durumda. Doha'da yapılacak toplantının, önceki teknik görüşmelerden farklı olarak doğrudan Hürmüz Boğazı'nın yönetimi ve askeri hareketliliğin azaltılmasına odaklanacağı belirtiliyor. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, anlaşma çerçevesinde Katar'da dondurulan 12 milyar dolarlık varlığın 6 milyar dolarlık kısmının serbest bırakılacağını ifade etti.



