DÜNYA
Yayınlanma : 15 Haziran 2026 03:09
Düzenleme : 15 Haziran 2026 03:09

Şok gelişme: ABD ve İran anlaştı, imzalar İsviçre'de atılıyor!

Şok gelişme: ABD ve İran anlaştı, imzalar İsviçre'de atılıyor!
Pakistan Başbakanı Şerif, ABD ile İran'ın tarihi bir anlaşmaya vardığını ve imzaların 19 Haziran'da İsviçre'de atılacağını duyurdu. Anlaşma, nükleer statü, yaptırımlar ve petrol konularını kapsıyor.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'ten dünya gündemini sarsacak bir açıklama geldi. Şerif, uzun süredir gerilimin tırmandığı ABD ile İran arasında tarihi bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Anlaşmanın imzalarının 19 Haziran'da İsviçre'de atılacağı belirtildi.

TRUMP'TAN ŞOK GECİKME AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu ancak İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının bu süreci birkaç saat geciktirdiğini ifade etmişti. Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmede bu duruma sert tepki gösterdiğini ve Netanyahu'ya "Sen ne yaptığını sanıyorsun?" diye sorduğunu aktardı. Anlaşmanın gecikmemesi için Netanyahu'dan Hizbullah'a yönelik ek saldırı yapmamasını istediğini belirten Trump, anlaşmanın elektronik olarak birkaç saat içinde, yüz yüze ise gelecek hafta Avrupa'da bir yerde imzalanacağına inandığını dile getirdi.

İRAN'DAN TEPKİ VE ANLAŞMANIN DETAYLARI

İsrail'in saldırıları sonrası İran'dan sert misilleme tehditleri gelmişti. İran ordusu, düşmanın kalbine ateş etmeye hazır olduklarını ve İsrail'e unutamayacakları bir ders vereceklerini açıklamıştı. Ancak ABD ile İran arasında varılan anlaşmanın detayları, tansiyonun düşebileceği sinyallerini veriyor. Anlaşma taslağına göre İran, nükleer silah üretmeyeceğini veya edinmeyeceğini beyan edecek, uranyum zenginleştirme ve nükleer tesislerin genişletilmesi gibi konularda mevcut durumu koruyacak. ABD ise İran'ın nükleer statüsünü korumasına onay verecek, İran'a yeni yaptırım uygulamayacak ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stokunun seyreltilmesine izin verecek. Ayrıca, İran'a uygulanan petrol yaptırımları belirli bir süre askıya alınacak ve ülkenin petrol satmasına izin verilecek. İran'ın dondurulmuş varlıklarından 25 milyar dolar serbest bırakılacak. Anlaşmanın imzalanmasıyla Hürmüz Boğazı'nın tüm ticari gemilere açılacağı ve ABD'nin İran limanlarına uyguladığı deniz ablukasının kaldırılacağı da gelen bilgiler arasında.