Ankara'da bulunan Bakan Mehmet Şimşek, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Makroekonomik göstergelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan, özellikle üretimdeki artışa dikkat çekti ve cari açığın sürdürülebilir seviyelerde seyrettiğini vurguladı.
SANAYİ ÜRETİMİNDE ARTAN BÜYÜME
Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada; 'Dönemsel bazda üç çeyrektir artış gösteren sanayi üretimi, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 7,3 oranında büyüdü. Sanayideki bu olumlu görünümün yanı sıra inşaat ve hizmet sektörlerindeki gelişmeler de yıllık büyümenin güçlendiğine işaret ediyor.' dedi. Haziran ayında 18,9 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllık cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 1,3 olmasını öngördüklerini de sözlerine ekledi.
CARİ AÇIK VE EKONOMİK GÖRÜNÜM
Şimşek, değerlendirmesinde şunları kaydetti: 'Güçlü ihracat ve turizm gelirleri ile artan avro-dolar paritesi cari dengeyi destekliyor. Azalan küresel belirsizlikler ve dezenflasyon ile birlikte iyileşen yurt içi finansal koşulların, önümüzdeki dönemde ekonomik aktiviteye katkı sağlamasını bekliyoruz. Cari açığın milli gelire oranının sınırlı şekilde artmasını, yıl sonunda ise yaklaşık yüzde 1,5 seviyesinde ve sürdürülebilir bir düzeyde kalmasını öngörüyoruz.'



