Güney Kore’nin başkenti Seul’de suçla mücadelede yeni bir teknoloji kullanılıyor. Judong No. 3 Park’ta kurulan, tam boyutlu bir holografik polis, gerçek polislerin görevlendirilmesine gerek kalmadan suçları caydırmayı hedefliyor.
HER GECE AKTİF OLUYOR
Vice’un haberine göre, hologram her gece 19:00–22:00 saatleri arasında aktif olarak görev yapıyor. Güvenlik kameralarıyla gözetim altında olduğunu ve gerektiğinde gerçek polislerin anında müdahale edeceğini belirten uyarılar veriyor. Güney Koreli teknoloji firması Hologrammica tarafından geliştirilen hologram, Ekim 2024’ten beri şehrin “Safe Park” programı kapsamında hizmet veriyor.
SUÇ ORANI YÜZDE 22 AZALDI
Polis verilerine göre, hologramın aktif olduğu saatlerde parkta bildirilen suç oranı yaklaşık yüzde 22 azaldı. Hologram müdahale veya tutuklama yapamasa da, yetkililer suçluların polis varlığını algılamasının caydırıcı etkisine dikkat çekiyor. Yetkililer, “Yakından bakıldığında gerçek bir kişi olmadığı belli olsa da, polis varlığı algısı ciddi bir caydırıcı etki sağladı” açıklamasını yaptılar.
‘AKILLI GÜVENLİK CİHAZI’
Yaklaşık 170 cm boyundaki hologram, gerçek bir polis modelini temel alarak tasarlandı ve karanlıkta hafif bir parıltı yayıyor. Jungbu Polis Merkezi Şefi Ahn Dong-hyun, hologramı “akıllı güvenlik cihazı” olarak nitelendirdi ve benzer teknolojilerin diğer halka açık alanlarda da kullanılabileceğini belirtti.



