GÜNDEM
Yayınlanma : 07 Mayıs 2026 23:51
Düzenleme : 07 Mayıs 2026 23:51

Sarıkaya'da şok gelişme: Yasaklı Hint şebeği bulundu!

Sarıkaya'da şok gelişme: Yasaklı Hint şebeği bulundu!
Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde bulunan, Türkiye'de bakılması yasak olan 'Hint şebeği' cinsi maymun, jandarma ve Doğa Koruma ekipleri tarafından koruma altına alındı. Yasa dışı hayvan sahiplenilmesine dikkat çekildi.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesi, Karayakup köyü yakınlarında yaşanan olay, hem hayvanseverleri hem de yetkilileri harekete geçirdi. Vatandaşlar tarafından bulunan ve Türkiye'de bakılması kesinlikle yasak olan 'Hint şebeği' cinsi maymun, jandarma ekiplerine teslim edildi.

KORUMA ALTINA ALINDI

İhbar üzerine bölgeye intikal eden İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, bulunan maymunu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. Yapılan ilk incelemelerde, bu türün ülkemizde yasa dışı yollarla getirildiği ve sahiplenilmesinin mümkün olmadığı belirlendi. Maymun, gerekli sağlık kontrollerinden geçirilmek ve güvenli bir şekilde yaşamını sürdürmesi sağlanmak üzere koruma altına alındı.

YASAKLAR VE UYARILAR

Bu tür vahşi hayvanların ülkemizde bulunması, hem halk sağlığı hem de ekosistem dengesi açısından ciddi riskler taşıyor. Yetkililer, bu tür hayvanların yasa dışı yollarla ülkeye sokulması ve beslenmesiyle ilgili denetimlerin sıkılaştırılacağını ve vatandaşların bu konuda duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı. Benzer olayların yaşanmaması için ihbar mekanizmalarının aktif kullanılması önem taşıyor.