EKONOMİ
Yayınlanma : 10 Mayıs 2026 05:58
Düzenleme : 10 Mayıs 2026 05:58

Sanayi üretimi martta küresel fırtınadan nasibini aldı: Şimşek'ten tedbir mesajı

Sanayi üretimi martta küresel fırtınadan nasibini aldı: Şimşek'ten tedbir mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel belirsizlik ve enerji fiyatlarının sanayi üretimini etkilediğini belirtti. Mart ayında sanayi üretimi yıllık %1,3 daralırken, çeyreklik %0,2 arttı. Şimşek, sektörü destekleyici tedbirler alındı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirerek, küresel ekonomideki jeopolitik belirsizliklerin ve yüksek enerji fiyatlarının yarattığı baskıya dikkat çekti. Bakan Şimşek, bu durumun hem uluslararası ticareti hem de talebi olumsuz etkilediğini vurguladı.

ÇEYREKLİK BÜYÜME, YILLIK DARALMA

Verilere göre, ilk çeyrekte sanayi üretimi çeyreklik bazda %0,2'lik bir artış gösterse de, eksik çalışma günlerinin de etkisiyle yıllık bazda %1,3'lük bir daralma yaşandı. Bu sonuç, küresel ekonomideki türbülansın yerel sanayi üzerindeki etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Mevcut küresel konjonktürün sanayi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek ve sektörü desteklemek amacıyla kapsamlı tedbirler aldıklarını belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin sanayisini bu zorlu süreçte ayakta tutma kararlılığını yineledi.