EKONOMİ
Yayınlanma : 31 Ağustos 2025 11:06
Düzenleme : 31 Ağustos 2025 11:06

Salçalık domates fiyatları üç katına çıktı

Salçalık domates fiyatları üç katına çıktı
Bursa Karacabey'de salçalık domates fiyatları, ekim alanlarının daralması nedeniyle geçen yıla göre üç katına çıkarak 4 bin 500 ile 4 bin 800 lira arasında seyrediyor. Karacabey Ziraat Odası 2.

Bursa'nın Karacabey ilçesinde salçalık domates fiyatları, ekim alanlarının daralması nedeniyle geçen yıla göre üç katına çıktı. Türkiye salçalık domates üretiminin yaklaşık yarısının Karacabey'de yetiştirildiği biliniyor. Geçen yıl yaşanan fiyat düşüklüğü nedeniyle ekim alanları bu yıl önemli ölçüde azaldı.

EKİM ALANLARINDAKİ DARALMA

Karacabey Ziraat Odası 2. Başkanı Ramazan Düzen, geçen yıl salçalık domatesin ton fiyatının bin 500 liraya kadar düştüğünü ve çiftçilerin eylemlerle tepki gösterdiğini hatırlattı. Düzen, şu an serbest piyasada ton fiyatının 4 bin 500 ila 4 bin 800 lira arasında, fabrika teslim fiyatının ise 4 bin 700 ila 4 bin 850 lira arasında seyrettiğini belirtti. Karacabey Ovası'nın Güney Marmara'nın en büyük ovası olduğunu ve yaklaşık 680 bin dönümlük alanın 450 bin dönümünün sulanabilir olduğunu söyleyen Düzen, Karacabey'in ülke ihtiyacının yüzde 40-50'sini karşıladığını ifade etti.

ÇİFTÇİLERİN ZOR DURUMU

Düzen, geçen yıl 150 bin dekarda yapılan ekimin bu yıl 80-90 bin dekara gerilediğini, ton olarak ise 1 milyon tondan 600 bin tona düşüş yaşandığını açıkladı. Fabrikaların taahhüt ettikleri fiyatların çiftçileri kurtarmadığını belirten Düzen, 'Geçen yıl serbest ekenler de çok zarar etti. Her köyde çiftçiler zararını karşılamak için tarlasını, traktörünü sattı. Geçen yıl yapılan zarar 3-5 yılda kapatılacak gibi değil.' dedi. Bin dönüme yakın ekim yapan Düzen, dönüm başına 5 bin lira zararla karşı karşıya olduğunu ve bu durumun bin dönümde 5 milyon lira zarara denk geldiğini söyledi. Girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğini, ancak ürün fiyatlarının aynı oranda artmadığını vurguladı. Düzen, buğday, mısır, ayçiçeği, pancar gibi ana ürünlerde çiftçiye yeteri destek verilmedikçe benzer sorunların birçok üründe yaşanacağını ekledi.