GÜNDEM
Yayınlanma : 20 Şubat 2026 20:02
Düzenleme : 20 Şubat 2026 20:02

Sağanak vurdu: Bereketli tarlalar sulara gömüldü, çiftçiler büyük kayıpta!

Sağanak vurdu: Bereketli tarlalar sulara gömüldü, çiftçiler büyük kayıpta!
Şiddetli sağanak yağışlar, tarım arazilerini sular altında bırakarak çiftçilerin büyük zarar etmesine neden oldu. Lafçı ve Satı gibi çiftçiler, dönüm başına binlerce lira zarar ettiklerini belirterek mağduriyetlerini dile getirdi.

Son zamanlarda etkili olan şiddetli sağanak yağış, tarım arazilerini adeta felaketin ortasında bıraktı. Taşkınlar, çiftçilerin umutla ektiği ürünleri sular altında bırakarak büyük bir ekonomik yıkıma yol açtı.

TARIM ARAZİLERİ SULAR ALTINDA

Bölgede tarım arazisi sahibi olan Fikret Lafçı, daha önce hiç görmedikleri kadar yoğun bir su baskını yaşadıklarını belirtti. Lafçı, "Bu sene çok su geldi. Bizim yaklaşık 70-80 dönüm ekili arazimiz su altında kaldı. Üzerine, biçimini yapamadığımız 20 dönüm yer de sulara gömüldü. Suya yakın olan yerlerimiz de mağdur durumda. 80 dönümlük bir araziden 40 ton buğday, 20 ton mısır gibi verim bekliyorduk. Sadece mısırdan 200-250 bin lira zararımız var. Mısır, ayçiçeği, buğday, domates gibi çeşitli ürünler ekiliydi." dedi.

DÖNÜM BAŞINA BİNLERCE LİRA ZARAR

Uluabat Gölü'nden Marmara Denizi'ne kadar uzanan çaydaki taşkının tarım arazilerine büyük zarar verdiğini vurgulayan Hüseyin Satı ise, "Hububat ekimlerimiz vardı, buğday ve arpa gibi. Şu anda 3-5 bin dönüm arazi sular altında. Bazı vatandaşlarımızın sigortası var ancak sigortanın neyi ne kadar karşılayacağını henüz bilmiyoruz. Sigortası olanlar başvurularını yaptı, sonuçları bekliyorlar. Yaklaşık 50 dönüm civarında buğday ve arpa ekili arazimiz vardı. Ekiminden bugüne kadar yaptığımız masrafı kabaca hesapladığımızda dönüm başına 2 bin lira civarında bir maliyeti var. Mahsulü alamayacağımızı düşündüğümüzde, dönüm başı 8-10 bin lira zararımız oluşuyor. Masraf ve maliyetler de devam edecek." şeklinde konuştu. Öte yandan, Çapakçur Çayı'nda olası taşmalara karşı alınan tedbirler artırıldı.