DÜNYA
Yayınlanma : 17 Eylül 2025 22:14
Düzenleme : 17 Eylül 2025 22:14

Rus İstihbaratı Bağlantılı Şebeke: Avrupa'da dört terör saldırısı planlandı

Rus İstihbaratı Bağlantılı Şebeke: Avrupa'da dört terör saldırısı planlandı
Litvanya, Avrupa'da dört terör saldırısı planlayan, Rus askeri istihbaratı ile bağlantılı bir şebekeyi ortaya çıkardı. 15 kişi suçlanırken, olayla ilgili uluslararası bir soruşturma sürüyor.

Litvanya Başsavcılığı, Avrupa genelinde dört terör saldırısı planlayan Rus istihbaratı bağlantılı bir şebekenin deşifre edildiğini duyurdu. 1973 doğumlu Litvanyalı A.Š., 19 Temmuz 2024'te Vilnius'tan DHL ve DPD kargo şirketleri aracılığıyla dört paket gönderdi.

EL YAPIMI BOMBALAR

Paketlerin içinde, masaj yastıkları ve kozmetik tüplerin içine gizlenmiş, termit adlı yüksek yanıcılığa sahip maddeyle hazırlanmış el yapımı bombalar bulundu. Bir paket 20 Temmuz'da Almanya'daki Leipzig Havalimanı'nda, bir diğeri 21 Temmuz'da Polonya'da seyir halindeki bir DPD kamyonunda, üçüncüsü ise 22 Temmuz'da İngiltere'nin Birmingham kentindeki DHL deposunda patladı. Dördüncü paket ise teknik bir arıza nedeniyle infilak etmedi. Cihazların büyük yangınlara yol açabilecek şekilde tasarlandığı belirtildi.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Soruşturma, Eurojust koordinasyonunda Litvanya, Polonya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Baltık ülkeleri, ABD ve Kanada'dan güvenlik kurumlarıyla birlikte yürütülüyor. Yetkililer, saldırı planlarının Rus askeri istihbaratı bağlantılı Rus vatandaşlarınca organize edildiğini ve bazı şüphelilerin 2024'te Vilnius'taki bir IKEA mağazasına yönelik başarısız kundaklama girişimiyle de bağlantılı olduğunu iddia etti. Şimdiye kadar Rusya, Litvanya, Letonya, Estonya ve Ukrayna vatandaşı 15 kişi suçlandı. Litvanya, Polonya, Letonya ve Estonya'da yapılan aramalarda konserve kutularına gizlenmiş patlayıcılar ve fünye bulundu. Ele geçirilen patlayıcı miktarının 6 kilo TNT'ye eşdeğer olduğu ve muhtemelen ek saldırılarda kullanılmak üzere hazırlandığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.