Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rusya ve Belarus'un 12 Eylül'de başlatacağı 'Zapad' askeri tatbikatları nedeniyle Polonya'nın Belarus ile olan sınır kapılarını kapatacağını duyurdu. Bu karar, Polonya'nın Belarus sınırındaki güvenlik endişelerini gözler önüne seriyor.
POLONYA'NIN GÜVENLİK ENDİŞELERİ
Başbakan Tusk, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, 12 Eylül'de Belarus'ta, Polonya sınırına çok yakın bir bölgede yapılacak olan askeri tatbikatların saldırgan nitelikte olduğunu belirtti. Rusya ve Belarus ordularının ortaklaşa düzenleyeceği 'Zapad' tatbikatlarının çeşitli sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Tusk, Polonya ordusu ve müttefik güçlerin de Polonya tarafında tatbikatlar gerçekleştireceğini açıkladı.
SINIR KAPILARININ KAPATILMASI
Artış gösteren provokasyonlara dikkat çeken Tusk, 'Devletin güvenliği gereği Zapad askeri tatbikatları nedeniyle Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece demiryolu geçişleri dahil Belarus ile sınır geçişlerini kapatacağız' dedi. Ancak, sınır geçişlerinin ne kadar süreyle kapalı kalacağına dair bir bilgi vermedi. Belarus Dışişleri Bakanlığı ise bu kararı protesto etti ve Polonya Minsk Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Krzysztof Ozanna'yı Bakanlığa çağırdı.
BELARUS'UN PROTESTOSU
Belarus Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Polonya'nın eylemlerinin coğrafi konumunu kötüye kullandığı ve AB-Avrasya Ekonomik Birliği sınırlarını 'özelleştirdiğinin' göstergesi olduğu belirtildi. Açıklamada, Polonya'nın hukuksuz eylemlerinin AB'nin Belarus'la olan sınırlarını etkilediği ve kişilerin ve malların uluslararası normal dolaşımı açısından ciddi zorluklar oluşturduğu vurgulandı.



