Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) son aylık raporu, küresel petrol piyasasında dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. Geçen ay ham petrol üretiminde en belirgin artış Irak'ta kaydedilirken, en sert düşüş Venezuela'da yaşandı. Bu zıt gelişmeler, örgütün genel üretim dengesini de etkiledi.
İRAN'DAN GELEN ARTILAR
Irak, günlük petrol üretimini 55 bin varil artırarak 4 milyon 119 bin varil seviyesine yükseltti. Buna karşılık, Venezuela'da üretim günlük 60 bin varil azalarak 896 bin varile geriledi. Bu iki ülkedeki bu karşıt eğilimler, OPEC'in toplam günlük ham petrol üretiminin Aralık 2025'te önceki aya göre 105 bin varil artışla 28 milyon 564 bin varil olmasına yol açtı.
OPEC+'DA ÜRETİM DÜŞTÜ
Ancak, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun genelinde farklı bir tablo gözlemlendi. Grubun günlük ham petrol üretimi aynı dönemde 238 bin varil azalarak 42 milyon 831 bin varil olarak kaydedildi. Öte yandan, OPEC 2026 yılına ilişkin talep tahminini revize etmedi ve bu yıl günlük talebin 1 milyon 380 bin varil artışla toplamda 106 milyon 520 bin varile ulaşmasını bekliyor.



