NASA'nın yayınladığı uydu görüntüsü, New York'u etkisi altına alan sert kış koşullarını gözler önüne serdi. Kentteki nehirlerin büyük bölümü donarken, ulaşım ve günlük yaşam olumsuz etkilendi.
UZAYDAN ÇARPICI GÖRÜNTÜLER
NASA'nın paylaştığı çarpıcı bir uydu görüntüsü, New York'u etkisi altına alan sert kış koşullarının boyutunu gözler önüne serdi. Ocak ayının son haftasında New York, dondurucu soğukların hakim olduğu bir hafta geçirdi. En az 10 kişinin hayatını kaybettiği bu dönemin ardından NASA, kentin uzaydan nasıl göründüğünü gösteren yeni bir görüntü yayınladı. Landsat 8 uydusu tarafından kaydedilen fotoğraf, sıcaklığın en fazla eksi 5 derece olduğu bir günde New York ve New Jersey'i tepeden görüntüledi. Uydu fotoğrafında Hudson Nehri, East River ve Jacqueline Kennedy Onassis Rezervuarı'nın geniş bölümlerinin donduğu görülüyor.
NEHİRLER BUZ TUTTU, ULAŞIM AKSADI
NASA, görüntüdeki buzların büyük kısmının, gelgit akıntılarının daha zayıf ve tuzluluğun daha düşük olduğu nehrin yukarı kesimlerinden sürüklenmiş olabileceğini belirtti. Ajansa göre bu koşullar, nehir ağzına yakın, daha hızlı akan ve tuzlu sulara kıyasla suyun daha erken ve daha yüksek sıcaklıklarda donmasına yol açıyor. Uzmanlar, Manhattan çevresinde Hudson Nehri'nin tamamen donmasının pek olası olmadığını vurgularken, bunun en son 1888 yılında yaşandığı hatırlatıldı. Hudson Nehri'nin geniş kesimlerinin buzla kaplanması nedeniyle şehirdeki feribot seferleri birkaç günlüğüne askıya alındı. NASA, donmuş nehirlerin yalnızca ulaşımı değil, aynı zamanda sel riskini, altyapı hasarını ve su kalitesi ile hidrolojik süreçleri de etkileyebileceğine dikkat çekti.
KIŞIN DİĞER İZLERİ DE GÖRÜNTÜLENDİ
Uydu fotoğrafı, nehir buzlarının yanı sıra kışın diğer izlerini de ortaya koydu. Kenti kaplayan taze kar tabakası ve kış ortasında güneşin alçak açıyla yükselmesi nedeniyle Midtown ve Lower Manhattan'daki gökdelenlerin uzun gölgeler oluşturduğu görüldü. Meteoroloji uzmanlarına göre New York'ta mevsim normallerinin altındaki sıcaklıkların bir süre daha devam etmesi ve hafta sonuna doğru Arktik soğukların yeniden kente dönmesi bekleniyor.



