DÜNYA
Yayınlanma : 26 Ekim 2025 16:25
Düzenleme : 26 Ekim 2025 16:25

Kosovada kurulan yeni hükümet güvenoyu alamadı

Kosovada kurulan yeni hükümet güvenoyu alamadı
Kosovada Albin Kurti liderliğindeki yeni hükümet, mecliste güvenoyu alamayarak düştü. Sorumluluk Cumhurbaşkanı Vjosa Osmaniye geçerken, erken seçim ihtimali güçlendi.

Kosovada yapılan genel seçimlerin ardından birinci parti çıkan Kendin Karar Al Hareketinin (Vetevendosje) lideri Albin Kurtinin kurduğu yeni hükümet, mecliste yapılan güven oylamasında yeterli desteği bulamadı.

MECLİSTEN DÖNDÜ: KOALİSYON KURULAMADI

Vetevendosje Genel Başkanı ve başbakan adayı Albin Kurti, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kaldığını ve hiçbir partinin hükümete katılmayı kabul etmediğini belirtti. Kurti, ülkenin işlevsiz kalmaması ve onaylanmış bir bütçe olmadan erken seçime gitme riskini önlemek amacıyla diğer parti milletvekillerinden destek istediğini ifade etti. Bu kapsamda, birlikte çalışmayı planladığı bakanların isimlerini de açıkladı.

CUMHURBAŞKANINA GİTTİ: ERKEN SEÇİM KAPIDA MI?

120 sandalyeli Kosova Meclisinde yapılan oylamada, Kurti hükümeti 56 "evet", 52 "hayır" oyu alırken, 4 milletvekili ise çekimser kaldı. Böylece, hükümetin güvenoyu için gereken 61 çoğunluğa ulaşamadığı görüldü. Meclis Başkanı Dimal Bashanın oturumu sonlandırmasının ardından sorumluluk Cumhurbaşkanı Vjosa Osmaniye geçti. Osmaninin, parti liderleriyle görüşerek bir çoğunluğun sağlanıp sağlanamayacağını belirlemesi veya ülkeyi erken genel seçime götürmesi bekleniyor. Oturum sonrası açıklamalarda bulunan diğer parti temsilcileri, çoğunluk oluşturma niyetinde olmadıklarını ve ülkenin seçimlere hazır olması gerektiğini vurguladılar. 2021de başbakan seçilen Albin Kurti, yeni hükümet kurulana dek görevini sürdürüyor.