Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, önemli bir duyuru yaparak zorunlu kış lastiği uygulama tarihinin 15 Kasım'a çekildiğini açıkladı. Karayolları Genel Müdürlüğü Akköprü Atölye Müdürlüğünde düzenlenen bir törende konuşan Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün makine parkını güçlendirmeye yönelik alınan yeni araçlar hakkında da bilgi verdi.

KARAYOLLARI FİLOSU GÜÇLENDİ
Bakan Uraloğlu, 2016 yılından bu yana yapılan alımlarla 8 bin 179 adet makine ve ekipman satın alındığını ve bunun makine parkının yüzde 55'ini oluşturduğunu belirtti. 2025 yılı için de 2 milyar 250 milyon lira bedelle asfalt plenti, ön-yan bıçaklı ve tuz serpicili kamyon, vakumlu süpürge, çekici, kanal kazıcı yükleyici gibi yol bakım ve karla mücadele için kritik öneme sahip 361 adet makine ve 302 adet ekipman olmak üzere toplam 663 adet yeni makine ve ekipmanın Karayollarına kazandırılacağını ifade etti. Bu alımlarla makine parkının yenileme değerinin 731 milyon dolara ulaştığını ve Karayollarının toplam 14 bin 728 makine ve ekipman ile hizmet vermeye devam edeceğini vurguladı. Uraloğlu, bu modern araçlarla filonun gücüne güç katıldığını ve ekiplerin vatandaşların güvenli yolculukları için kar ve buzla mücadele çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi. Bu çalışmaların yurt genelindeki 68 bin 519 kilometrelik yol ağında, 457 karla mücadele merkezi, 12 bin 886 adet makine ve ekipman ile 13 bin 607 personel ile yürütüleceği bilgisini paylaştı.
KIŞ LASTİĞİ TAKMAYANLARA 5.856 TL CEZA
Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamalarda kış lastiği zorunluluğunun önemine de dikkat çekti. Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğunun bu yıl mevsimsel şartlardaki değişikliklere uyum sağlamak amacıyla 15 Kasım'a çekildiğini ve süresinin 4 aydan 5 aya çıkarıldığını hatırlattı. Buna göre, zorunluluk 15 Kasım 2025 ile 15 Nisan 2026 tarihleri arasında geçerli olacak. Bu 5 aylık dönemde, şehirlerarası yollarda yolcu ve eşya taşıyan kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet gibi tüm ticari araçların dingillerindeki lastiklerin kış lastiği olması mecburi tutulacak. Kış lastiği takmayan ve kurallara uymayan sürücülere 5 bin 856 lira para cezası uygulanacağı ve ceza puanı verileceği konusunda uyarıda bulundu. Hususi otomobil sahipleri için yasal bir zorunluluk olmasa da, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kış lastiğinin yol tutuşunu önemli ölçüde artırdığı hatırlatılarak, kullanımının şiddetle tavsiye edildiği belirtildi.


