Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Türkiye merkezli bir şirket tarafından 60 milyon dolar yatırımla 50 megavat kapasiteli bir güneş enerji santrali kurulacak. Bu santral, otelcilik ve sanayi sektörlerinin enerji ihtiyacını önemli ölçüde karşılamayı hedefliyor.
ENERJİ SORUNU VE RUM ENGELLERİ
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, adanın enerji sorununa dikkat çekti. Türkiye'nin 400 milyon dolar yatırımla 95 kilometrelik deniz altı elektrik kablo hattı ile KKTC'ye enerji ulaştırmak istemesine Rumların karşı çıktığını belirtti. Amcaoğlu, Rumların 2 milyar dolarlık yatırımla 1208 kilometre mesafedeki Yunanistan'dan hat çektirmeye çalıştığını, ancak bu hattın bir kısmının Türkiye üzerinden geçmesi gerektiği için Avrupa Birliği'nin projeyi yapılabilir bulmadığını ve projenin askıda kaldığını açıkladı. Türkiye'nin projesinin hayata geçmesinin hem KKTC hem de Rum tarafının faydasına olacağını vurguladı.
DEPOLAMALI GÜNEŞ SANTRALİ PLANI
Amcaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile yapılan görüşmeler sonucunda, ülkede depolamalı güneş santrali kurularak enerji ihtiyacının karşılanmasına karar verildiğini ifade etti. Kıbrıs Türk Sanayi Odası Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci, sanayide elektriğe kilovatsaat başına 9 lira 80 kuruş ödendiğini ve bunun üretimde olağanüstü bir maliyet oluşturduğunu açıkladı.
2028'DE DEVREDE
'SANHO' projesi kapsamında, Türkiye merkezli bir şirket tarafından Serhatköy'de 50-60 milyon dolar yatırımla, 25 megavatı depolamalı olmak üzere 50 megavatlık bir güneş enerji santrali kurulacak. Bahçeci, santralin 2028 yılı gibi devreye alınmasının planlandığını ve hayata geçtiğinde sanayicinin ihtiyacı olan elektriğin yaklaşık yüzde 60'ının buradan karşılanabileceğini söyledi.



