Afganistan ve Pakistan arasındaki kritik zirve, İstanbulda Türkiye ve Katarın arabuluculuğunda başarıyla tamamlandı. Taraflar, önemli bir adım atarak mevcut ateşkesin devamı konusunda mutabık kaldı.
ATEŞKES PEKİŞTİRİLDİ, İZLEME MEKANİZMASI KURULACAK
18-19 Ekim 2025 tarihlerinde Dohada varılan uzlaşının ardından, 25-30 Ekim 2025 tarihleri arasında İstanbulda dört ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda, ateşkesin pekiştirilmesi hedeflendi. Taraflar, varılan anlaşmanın devamı konusunda hemfikir olurken, ateşkesin uygulanmasına yönelik ek esasların 6 Kasım 2025te İstanbulda düzenlenecek üst düzey bir toplantıda ele alınacağı duyuruldu. Ayrıca, barışın tesisi ve ihlallerin önlenmesi amacıyla bir izleme ve doğrulama mekanizması kurulması konusunda da anlaşmaya varıldı.
TÜRKİYE VE KATAR ARABULUCULUĞUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR
Türkiye ve Katar, arabuluculuk görevlerini başarıyla yerine getirerek iki ülkenin de sürece yaptığı katkıları takdirle karşıladı. Sürekli barış ve istikrarın sağlanması için gösterilen çabaların desteklenmeye devam edeceği vurgulandı. İstanbul, bu önemli diplomatik buluşmayla bir kez daha barışın adresi oldu ve taraflar birçok konuda ilerleme kaydetti.



