Sosyal medyadaki İsrail destekçisi trollerin, Sumud Filosu aktivistlerinin uçak biletleri üzerinden başlattığı tartışmaya ABD'li kullanıcılar sert tepki gösterdi.

AMERİKALILAR İSRAİL TROLLERİNE AĞIR YANIT VERDİ
İsrailli trollerin, Greta Thunberg'in fotoğrafıyla "Niye Greta ve arkadaşlarının uçak biletleri biz ödüyoruz?" şeklinde paylaşımlar yapması üzerine binlerce Amerikalı, "Siz değil biz ödüyoruz, vergilerimizle sizin soykırımınızı desteklemek zorunda mıyız?" şeklinde karşılık verdi. İsrail'den gönderilecek 437 aktivistin uçak biletlerini İsrail'in ödemediği, bu tür durumlarda aktivistlerin vatandaşı olduğu ülkelerin masrafları karşıladığı belirtildi.

TÜRKİYE AKTİVİSTLERİ KÖTÜ KOŞULLARDAN KURTARDI
Türkiye, insani yardım kapsamında aktivistlerin çoğunu ülkesinden getirdi. Aktivistlerden 137'sini Türk Hava Yolları ile özel uçuşla getiren Türkiye, destek isteyen ülkelere de olumlu yanıt verdi. İsrail'in aktivistleri kötü koşullarda tuttuğu, içme suyu vermediği, fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığı yönündeki anlatımlar, tahliye operasyonlarının önemini ortaya koydu.

AKTİVİSTLER GELİŞMİŞ ÜLKELERİN VATANDAŞLARI
Filo, toplam 13 gemiden oluşuyordu ve gemilerde insani yardım malzemeleri, gıda, ilaç ve temel ihtiyaç ürünleri bulunuyordu. Gönüllüler arasında doktorlar, sağlık çalışanları, hukukçular ve basın mensupları yer alıyordu. İsrail trol hesaplarında aktivistlere yönelik hakaret içerikli yorumlar yer alırken, ABD'li kullanıcılar, ülkelerinin İsrail'e sağladığı sağlık, eğitim ve askeri harcamaları gündeme getirerek tepki gösterdi. ABD'nin 2024 yılında İsrail'e 8 milyar 700 milyon dolarlık yardım paketi müzakere ettiği belirtildi.


