DÜNYA
Yayınlanma : 25 Mayıs 2026 12:21
Düzenleme : 25 Mayıs 2026 12:21

Sumud Filosu aktivistinden şok iddialar: İsrail askerleri cinsel saldırı ve insanlık dışı muamelede bulundu

Sumud Filosu aktivistinden şok iddialar: İsrail askerleri cinsel saldırı ve insanlık dışı muamelede bulundu
Sumud Filosu aktivisti Merle, İsrail askerlerinin kendilerine cinsel saldırı dahil şiddet ve işkence uyguladığını, açlık, susuzluk ve aşağılamaya maruz kaldıklarını iddia etti. Konvoyun Libya'da da gözaltına alınanlar olduğu belirtildi.

Küresel Sumud Filosu'nun Fransız aktivistlerinden Laetitia Merle, İsrail tarafından alıkonulmalarının ardından yaşadıkları dehşet verici detayları gözler önüne serdi. Merle, İsrailli askerlerin kendilerine cinsel saldırı dahil olmak üzere akıl almaz şiddet ve işkence uyguladığını, bu durumun dört gün boyunca devam ettiğini anlattı.

Aşağılama, Açlık ve Susuzlukla Sınandılar

Merle, sorgular sırasında 'Hamas için çalışıp çalışmadığının' sorulduğunu belirterek, kadın ve erkek aktivistlerin ayrı gruplara alındığını söyledi. "Aşağılanmalara maruz kaldık, tedaviden, sudan, gıdadan yoksun bırakıldık. Arka arkaya bağlı bir şekilde dört ayak üzerinde yürütmek ve hapishanede tur attırmak için bizi gece uyandırıyorlardı." diyerek yaşadıkları insanlık dışı muameleyi dile getirdi. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in tepki toplayan videolarına da değinen Merle, "Bizleri dövdüler. Ben-Gvir'in önünde bizlerden 'Yaşasın İsrail.' diye bağırmamızı istediler, reddettik. 'Özgür Filistin.' dedim, bir tokat yedim." ifadeleriyle yaşadığı zorbalığı anlattı. Gözaltı süresince su sıkıntısı çektiklerini, bir aktivistin bayılma tehlikesi geçirdiğini ve kendilerine plastik mermi ile elektroşok tehdidiyle konteynerlere girmeye zorlandıklarını da sözlerine ekledi.

Pasaport Ayırımı ve Ten Rengi Ayrımcılığı

Aşdod Limanı'nda verdikleri ifadeler sırasında pasaportlara göre ayrımcılık yapıldığını belirten Merle, özellikle iki Türk aktivistin dövüldüğünü duyduğunu aktardı. Kendi ten rengi nedeniyle Cezayirli sanıldığını ve bu yüzden dışlandığını söyleyen Merle, ellerinin arkadan sıkıca kelepçelendiğini ve yardım istediğinde kelepçenin daha da sıkıldığını anlattı. Bir doktorun müdahale ettiğini ancak bunun bile kendisini videoya çekmek amacıyla yapılmış bir manipülasyon olduğunu düşündüğünü belirtti. Sürekli İsrail ulusal marşının dinletildiğini ve klimanın son ayarda çalıştırıldığını kaydeden Merle, bazı arkadaşlarının alınıp dövüldüğünü duyduklarını da sözlerine ekledi.

Sumud Konvoyu Libya'da Gözaltına Alındı

Öte yandan, Mağrib Sumud Heyeti'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Sumud Konvoyu'nun Libya'nın doğusundaki Sirte girişindeki kontrol noktasında öncü gruptan 10 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Gözaltına alınanlar arasında İspanyol, Uruguaylı, Portekizli, Polonyalı, Tunuslu ve ABD’li birer, Arjantin ve İtalyalı 2’şer aktivist bulunuyor. Konvoydaki diğer aktivistlerin ise öncü gruptan haber alamadığı için kontrol noktasına gitmeme kararı alıp Sirte yakınlarında beklediği belirtildi. Libya'nın doğusundaki yönetim, 19 Mayıs'ta yaptığı açıklamada yalnızca konvoydaki Libya ve Mısır vatandaşlarının geçişine izin verileceğini bildirmişti. Konvoyda yaklaşık 200 aktivist yer alıyor.