Avustralya'da bulunan İran Kadın Milli Futbol Takımı oyuncularından yedi kişi sığınma talebinde bulunmuştu. Ancak, bu oyunculardan birinin kararını değiştirerek İran Büyükelçiliği ile iletişime geçmesi, Avustralya hükümetinde paniğe yol açtı.
GÜVENLİK GEREKÇESİYLE TAŞIMA YAPILDI
Söz konusu oyuncunun İran Büyükelçiliği ile irtibata geçmesi üzerine, Avustralya yetkilileri diğer altı kadını güvenlik gerekçesiyle aceleyle başka bir yere taşımak zorunda kaldı. Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, bu gelişmeyi parlamentoda yaptığı açıklamada duyurdu. Burke, sığınma teklifini kabul eden futbolcunun daha sonra takım arkadaşlarıyla görüştükten sonra ülkesini terk etme kararı aldığını belirtti.
KADIN FUTBOLCULAR GİZLİ BİR YERDE KALDI
Sığınma talebinde bulunan kadın futbolcular, Brisbane kentinde gizli bir yerde tutuluyordu ve güvenlikleri Avustralya Federal Polisi tarafından sağlanıyordu. İran devlet medyasının futbolcuları “hain” ilan etmesi üzerine, kadınların güvenliğine yönelik endişeler artmıştı. Takım, Asya Kupası öncesinde milli marşı söylememesi ile gündeme gelmişti. İran Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'nın sığınma girişimine tepki göstererek futbolculara ülkeye dönmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, sığınma seçeneği sunmalarının sebebini İran'daki insan hakları ihlalleri olarak açıkladı. Avustralya hükümeti, sığınma talebinde bulunan altı kişinin kalıcı oturum sürecinin yakında başlayacağını duyurdu.



