İran'ın yeni dini lideri olarak atanan Mücteba Hamaney'in, ABD ve İsrail'in ülkeye yönelik saldırılarının başladığı gün yaralandığı iddia edildi. İranlı ve İsrailli yetkililere göre Hamaney, özellikle bacaklarından aldığı darbelerle yaralanmasına rağmen durumu stabil ve güvenli bir yerde tutuluyor. Babası Ayetullah Ali Hamaney'in öldürülmesinin ardından üç gün önce görevi devralan 56 yaşındaki Mücteba Hamaney, o zamandan beri kamuoyundan uzak duruyor ve iletişimi sınırlı düzeyde devam ettiriyor.
GÜVENLİK NEDENİYLE GİZLENİYOR
Üç İranlı yetkilinin The New York Times'a verdiği bilgilere göre, Mücteba Hamaney şu anda yüksek güvenlikli bir noktada saklanıyor. Yetkililer, Hamaney'in herhangi bir mesaj veya görüntü paylaşmasının, bulunduğu yerin tespit edilmesine ve yeni bir saldırıya maruz kalmasına yol açabileceği endişesini taşıyor. Bu nedenle, yeni liderin nerede olduğu ve ne durumda olduğuna dair bilgiler sıkı bir şekilde korunuyor. Hükümet içindeki üst düzey isimlerin, Hamaney'in saldırıların ilk gününde yaralandığı bilgisini kendilerine ilettiği belirtildi.
İSRAİL KAYNAKLARI DA YARALANMAYI DOĞRULUYOR
İki İsrailli askeri yetkili de İsrail'in elde ettiği istihbaratın, Mücteba Hamaney'in 28 Şubat'ta bacaklarından yaralandığını gösterdiğini ifade etti. İsrailli yetkililer, bu değerlendirmeye Hamaney'in yeni lider seçilmesinden önce ulaşıldığını kaydetti. Ancak yaralanmanın tam olarak nasıl gerçekleştiği ve ne kadar ciddi olduğu konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Bu durum, Hamaney'in liderlik koltuğuna oturmasındaki gizemi daha da artırıyor.
DEVLET MEDYASINDAN İLK İPUÇLARI
İran devlet medyası, Mücteba Hamaney'in durumuna dair ilk ipuçlarını 'yaralı savaş gazisi' tanımıyla verdi. Devlet televizyonu ve resmi haber ajansı IRNA'nın yanı sıra, güçlü dini yardım kuruluşlarından Komite-yi Emdad'ın yayımladığı bir tebrik mesajında da Hamaney için Farsçada "savaşta yaralanmış gazi" anlamına gelen "janbaz jang" ifadesi kullanıldı. Bu tanımlamalar, Hamaney'in yaşadığı olayın ciddiyetine işaret ederken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi'nin, Hamaney'in görevi fiilen devralıp devralmadığına dair sorulara doğrudan yanıt vermeyip "Mesajı alması gerekenler mesajı aldı" şeklinde kaçamak cevap vermesi, durumu daha da karmaşık hale getirdi.



