İranlı üst düzey yetkililer, Tahran'ın Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolünü ve gemilerden geçiş ücreti alma yetkisini uluslararası alanda kabul ettirme konusunda kararlılığını sürdürüyor.
ASKERİ GÜÇ KULLANIMI GÜNDEMDE
Reuters'a konuşan İranlı kaynaklar, gerekirse askeri güce başvurarak bu kontrolü tescil ettireceklerini belirtiyor. ABD ile varılan geçici uzlaşı çerçevesinde İran, gemilerin 60 gün boyunca boğazdan ücretsiz geçişine izin vermeyi kabul etmişken, bu sürecin sona ermesinin ardından geçiş ücreti almaya başlayacağı ifade ediliyor. Ancak, Tahran henüz bu ücretlerin nasıl tahsil edileceğine dair bir tarife açıklamış değil.
ABD İLE ÇATIŞMA RİSKİ
İran, Hürmüz Boğazı üzerinde kalıcı kontrol sağlamak adına müzakereleri sürdürüyor, ancak diğer ülkelerin bu kontrolü tanımamaları durumunda güç kullanmaktan çekinmeyeceklerini de ifade ediyor. Tahran yönetimi, bölgedeki uluslararası deniz hukuku çerçevesinde kendi şartlarını dayatma çabalarını sürdürüyor. ABD, Hürmüz Boğazı'ndan geçiş için herhangi bir harç alınmayacağını belirtmişken, Tahran, bölge üzerindeki kontrolünü artırmaya kararlı görünüyor.



