İran'da patlak veren olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 902'ye yükseldi. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen olaylarda toplam 26 bin 541 kişi gözaltına alındı.
Güvenlik Görevlileri Dahil Yüzlerce Can Kaybı
Gösteriler sırasında çıkan çatışmalarda 201 güvenlik görevlisi hayatını kaybederken, toplam ölü sayısı 4 bin 902'ye ulaştı. HRANA, bir önceki gün bu sayının 4 bin 519 olduğunu bildirmişti.
Ekonomik Sıkıntılar ve Yaygın Gösteriler
İran'da 28 Aralık 2025 tarihinde yerel para biriminin döviz karşısında yaşadığı hızlı değer kaybı ve derinleşen ekonomik sıkıntılar üzerine Tahran Büyük Çarşı esnafının öncülüğünde başlayan gösteriler kısa sürede ülke geneline yayıldı. Başkent Tahran'da 8 Ocak'ta tansiyonun yükseldiği protestolar sırasında yaşanan olaylar nedeniyle ülke yönetimi internet erişimini kesmişti. İran Şehit ve Gaziler Vakfının Adli Tıp Kurumu tarafından dün paylaşılan verilere göre ise gösterilerdeki olaylarda güvenlik güçleri ve siviller dahil 3 bin 117 kişi yaşamını yitirmişti. Bu rakamın 2 bin 427'sinin "silahlı terör grupları" tarafından öldürülen güvenlik güçleri ve siviller olduğu belirtilirken, 690 kişi hakkında ise detaylı bilgi paylaşılmamıştı. Gösterilerde azalma görülse de, ABD merkezli HRANA daha fazla vakayı doğruladığını iddia ederek ölü ve gözaltı sayılarını güncellemeyi sürdürüyor.



