İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin mevcut durumunu değerlendirdiği ve uluslararası ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ofisine bağlı internet sitesine verdiği bir röportajda Pezeşkiyan, özellikle İsrail ile yaşanan ve 12 gün süren çatışmalar ile ABD ile olan gergin ilişkilere dair dikkat çekici ifadeler kullandı.

İç Birlik ve Küresel Kuşatma
Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, haziran ayında İsrail ve ABD tarafından gerçekleştirilen saldırıların, İran halkı arasındaki birlik ve beraberlik ruhunu daha da pekiştirdiğini belirtti. İran'ın ekonomik ve askeri alanda ciddi bir kuşatma altında olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, "ABD, Avrupa ve İsrail ile topyekûn bir savaş halindeyiz. Bu savaş, İran-Irak savaşından çok daha karmaşık ve zorlu bir süreç. O dönemdeki durum daha açıktı, fakat şimdi her yönden kuşatıldık," şeklinde konuştu.
Daha Güçlü Bir İran ve Caydırıcı Askeri Güç
Pezeşkiyan, ekonomik yaptırımlar ve kamuoyuna yönelik baskılarla İran hükümetinin zayıflatılmaya çalışıldığını da sözlerine ekledi. "Bir yandan ticari faaliyetlerimiz engelleniyor, diğer yandan toplumun beklentileri yükseltiliyor. Son 12 günlük çatışmanın amacı, İran'ın şartsız teslim olmasını sağlamaktı," dedi. Ayrıca, İran Silahlı Kuvvetleri'nin olası yeni bir çatışmaya karşı her zamankinden daha hazırlıklı olduğunu belirten Pezeşkiyan, "Ordumuz, İsrail'in saldırdığı döneme göre hem teçhizat hem de personel açısından daha güçlü. Tekrar saldırmayı düşünürlerse, çok daha kararlı bir duruşla karşılaşacaklar," ifadelerini kullandı.


