İngiltere'de etkisini sürdüren kavurucu sıcaklar, okullarda hayatı felç etti. Bazı sınıflarda termometreler 40 dereceyi aşarken, öğrencilerde sıcak çarpması, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi ciddi rahatsızlıklar baş gösterdi. Öğretmenler, küçük bedenlerin bu sıcağa daha fazla dayanamadığını ve çaresizce yardım istediklerini aktarıyor.
SICAK ÇARPMASI VE BAYILMALAR BAŞ GÖSTERDİ
Son haftalarda İngiltere'yi etkisi altına alan iki büyük sıcak hava dalgası, okullarda dayanılmaz bir ortam yarattı. Öğretmenler, sınıflarda 40 dereceyi aşan sıcaklıklarla başa çıkmakta zorlanırken, öğrencilerde sıcak çarpması, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtiler yaygınlaştı. Bazı öğrenciler baygınlık geçirirken, öğretmenler çocukların güvenliğini sağlamak için ellerinden geleni yapıyor. Yerde yatan öğrencilerin üzerleri ıslak havlularla örtülürken, daha büyük öğrencilerin sıralarının altına su dolu tepsiler konuldu. Okul personeli, en sıcak günlerde eğitimin neredeyse imkansız hale geldiğini, öğrencilerin dikkat ve davranışlarının hızla bozulduğunu belirtiyor. Hatta bazı öğretmenlerin ve öğrencilerin serinleyebilmek için evden vantilatör getirdiği de gelen bilgiler arasında.
ESKİ BİNALAR VE KLİMA EKSİKLİĞİ SORUNU BÜYÜYOR
Pek çok okul binasının, yeterli gölge alanına sahip olmaması ve fazla cam cepheye sahip olması nedeniyle sıcaklarla başa çıkmakta yetersiz kaldığı gözlemleniyor. Binaların çoğu eski ve yalıtımı zayıf. Oyun alanlarındaki yapay çim ve beton zeminler ise sıcağın etkisini daha da artırıyor. Durumun vahameti üzerine, Mayıs ayında hükümetin iklim danışmanları, 25 yıl içinde tüm okullara klima takılması gerektiğini ve ülkenin "artık var olmayan bir iklim için inşa edildiğini" vurguladı. Bir öğretmen, "Kimse binaları nasıl soğutacağını bilmiyor gibi görünüyor. Binanın yapısında değişiklikler yapılması ve oyun alanının sıcak ve geniş alanına ağaç dikilmesi gerekiyor" diyerek çözüm önerilerinde bulundu. Haziran ayındaki sıcak hava dalgasının zirve noktasında, İngiltere ve Galler'de binden fazla okulun tamamen veya kısmen kapandığı, bunun da tüm toplumu ve ekonomiyi baskı altına aldığı belirtiliyor. Bu durumun ekonomik maliyetinin 100 milyon ile 200 milyon sterlin arasında olduğu tahmin ediliyor.



