İngiltere'de 'Kuzeyin Kralı' olarak bilinen İşçi Partisi Lideri Andy Burnham, 10 Numara'daki ofisi önünde düzenlediği veda konuşmasının ardından, Kral Charles'a istifasını sunarak pazartesi günü ülkenin yeni başbakanı olacak.
YENİ GÖREVİNİ ÜSTLENİYOR
56 yaşındaki Burnham, Greater Manchester'ın eski belediye başkanı olarak, son on yılda göreve gelen yedinci başbakan olarak Kral Charles ile görüşecek ve hükümeti kurma görevini resmen üstlenecek. Burnham, ülkenin öncelikli sorunları olan hayat pahalılığı krizi ve yetersiz kamu hizmetleri konularında yeniden yapılandırma sözü verdi.
İLK SINAVINA HAZIRLANIYOR
Göreve başlamasıyla birlikte yoğun bir gündemle karşılaşacak olan Burnham, altyapı hizmetleri ve ekonomik büyüme gibi kronik sorunları çözmek için çalışacak. İşçi Partisi içindeki tartışmalara neden olan bakanlar kurulu ekibini belirleme görevi, yeni başbakanın ilk önemli sınavı olacak. Enerji Güvenliği ve Net Sıfır Bakanı Ed Miliband, ekonomi yönetiminin başına geçmesi için adı geçen isimlerden birisi olarak muhalif eleştiriler alırken, İçişleri Bakanı Shabana Mahmood'un bu pozisyona favori olduğu belirtiliyor.



