İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) heyeti, Sudan'daki insani krizi yerinde incelemek için Hartum'a bir saha ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçiliği'ne gidilerek, ülkedeki mevcut insani durum ve yardım faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi alındı. İnsani diplomasinin eşgüdüm içinde yürütülmesinin hayati önemi vurgulandı.
STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
İDSB heyeti, Federal İnsani Yardım Komisyonu (HAC) ile de bir araya geldi. İki kuruluş arasında insani müdahale ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu anlaşma ile bilgi paylaşımının artırılması, sahadaki eşgüdümün pekiştirilmesi ve sürdürülebilir iş birliği mekanizmalarının kurulması hedefleniyor.
YIKIMIN BOYUTU VE ACİL İHTİYAÇLAR
Sudan'da 22 milyondan fazla insanın insani yardıma muhtaç olduğu ve 16,9 milyon kişinin zorla yerinden edildiği belirtildi. Ülke genelinde altyapının yaklaşık yüzde 55'i tahrip edilmiş durumda; bu yıkım okullar, hastaneler, içme suyu kaynakları ve enerji tesislerini kapsıyor. İDSB Genel Sekreteri Ayhan Akbal, bu durumun Sudan'ın geleceğini tehdit eden çok boyutlu bir kriz yarattığını ifade etti. Ziyaretin temel amacının, öncelikli ihtiyaçları yerinde gözlemlemek ve üye kuruluşların tecrübesini daha etkin bir şekilde sahaya yansıtmak olduğunu vurguladı.
TEŞEKKÜR VE KATKIDA BULUNANLAR
Akbal, ziyaret sürecinde iş birliği yapılan Zinnureyin İnsani Yardım, Sudan İnsani Yardım Komisyonu ve diğer yerel kuruluşlara teşekkür etti. Ayrıca, heyette yer alan Deniz Feneri Derneği, Beşir Derneği, Hak İnsani Yardım Derneği, Umut Kervanı Vakfı, Nezir Derneği, İDDEF, Yedi Başak Derneği, Uluslararası Fecir Derneği, İysar Derneği, Kevser Vakfı ve ATAA İnsani Yardım temsilcilerinin katkıları için şükranlarını sundu.



