DÜNYA
Yayınlanma : 24 Mayıs 2026 14:34
Düzenleme : 24 Mayıs 2026 14:34

Hürmüz Boğazı krizi büyüyor: İran'dan ABD'ye protokol şartı iddiası

Hürmüz Boğazı krizi büyüyor: İran'dan ABD'ye protokol şartı iddiası
İran basını, Tahran ve Washington arasındaki olası mutabakat zaptında Hürmüz Boğazı geçişleri için ABD protokolü maddesi olmadığını iddia etti. Anlaşma, İran gemilerinin geçişi ve ABD ablukasının kalkmasını içeriyor.

İran medyasında çıkan son dakika haberlerine göre, Tahran ve Washington arasında imzalanması beklenen olası bir mutabakat zaptında kritik bir detay ortaya çıktı. İddialara göre, Hürmüz Boğazı'ndan geçecek İran gemileri için ABD protokolünün uygulanmasına dair herhangi bir madde bu anlaşmada yer almıyor.

MUTABAKAT ZAPTINDA NELER VAR?

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, bu mutabakat zaptı çerçevesinde İran'ın 30 gün içinde Hürmüz Boğazı'ndaki geçiş trafiğini savaş öncesi seviyeye getirmesi bekleniyor. Buna karşılık olarak ise ABD'nin aynı süre zarfında deniz ablukasını tamamen kaldıracağı belirtiliyor.

İRAN VARLIKLARI VE ANLAŞMA RİSKİ

Haberde ayrıca, İran'ın dondurulmuş varlıklarının aşamalı olarak serbest bırakılmaması durumunda anlaşmaya varılamayacağı yönünde bir uyarı da yer aldı. Bu durum, müzakerelerin ne kadar hassas bir zeminde ilerlediğini bir kez daha gözler önüne seriyor.