OTOMOTİV
Yayınlanma : 05 Ocak 2026 17:54
Düzenleme : 05 Ocak 2026 17:54

Honda'dan şok karar: Çin'deki fabrikalar iki hafta daha duruyor!

Honda'dan şok karar: Çin'deki fabrikalar iki hafta daha duruyor!
Honda Motor, küresel çip ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle Çin'deki üç fabrikasında üretimi iki hafta daha durdurdu. Planlanan yeniden başlama tarihi 19 Ocak olarak duyuruldu.

Otomotiv devlerinden Honda Motor, küresel çip krizi ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle Çin'deki üretimini ikinci kez durdurmak zorunda kaldı. Bu karar, şirketin üç büyük fabrikasını kapsıyor ve üretim duruşu iki hafta daha uzatıldı.

Üretim Hatları Belirsizliğe Gömüldü

Honda ve Guangzhou Otomobil Grubu (GAC) ortaklığında faaliyet gösteren tesislerde, normalde bugün yeniden başlaması planlanan üretim faaliyetleri, 19 Ocak'a kadar ertelendi. Bu durum, Honda'nın yıllık üretim hedeflerini olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor.

Tedarik Sorunları Devam Ediyor

Sektör kaynaklarına göre, bu duraklamanın ana nedeni, Çinli teknoloji firması Wingtech ve Hollanda merkezli bağlı kuruluşu Nexperia'dan beklenen kritik çip sevkiyatlarındaki gecikmeler. Daha önce de birçok otomobil üreticisini etkileyen bu tedarik darboğazı, Honda'yı da zor durumda bıraktı. Şirket, genel "tedarik sorunları" vurgusu yapsa da, spesifik bir marka ismi vermekten kaçındı. Honda'nın yaşadığı bu üretim aksaklığı bir ilk değil. Şirket, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde de Kuzey Amerika'daki bazı tesislerinde benzer sebeplerle üretimi durdurmuştu. Çin'den gelen son gelişmeler, küresel parça krizinin otomotiv endüstrisi üzerindeki etkisinin devam ettiğini ve büyük markaların bu zorluklarla mücadele etmeyi sürdürdüğünü gösteriyor.