DÜNYA
Yayınlanma : 19 Ocak 2026 13:08
Düzenleme : 19 Ocak 2026 13:08

Hazine Bakanı'ndan Trump'a tam destek: Avrupa zayıf, Grönland'ı almalıyız!

Hazine Bakanı'ndan Trump'a tam destek: Avrupa zayıf, Grönland'ı almalıyız!
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Trump'ın Grönland'ı alma isteğini destekleyerek Avrupa'yı zayıf, ABD'yi güçlü bulduğunu ve adanın ABD kontrolünde olmasının jeopolitik gereklilik olduğunu söyledi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Başkan Donald Trump'ın Grönland'ı satın alma yönündeki ilgisine tam destek vererek, adanın ABD kontrolünde olmasının küresel istikrar için bir gereklilik olduğunu savundu.

AVRUPA'NIN ZAYIFLIĞI VE JEOPOLİTİK SATRANÇ

NBC televizyonuna konuşan Bessent, Avrupa'yı "zayıf" olarak nitelendirerek, ABD'nin Grönland'ı kontrol altına almasının Rusya ve Çin ile olan jeopolitik satrançta hayati önem taşıdığını belirtti. ABD'nin Grönland hamlesine karşı çıkan Avrupa Birliği üyelerine ek gümrük vergisi tehdidinde bulunan Trump'ın politikasına değinen Bessent, nihayetinde AB'nin bu fikre razı olacağını ve bunun Grönland, Avrupa ve ABD için en iyi seçenek olduğunu ifade etti. Bessent, "Biz dünyanın en güçlü ülkesiyiz. Avrupalılar zayıflık gösteriyor, ABD ise güçlülük," diyerek Avrupa'nın zayıflığının ABD'nin adayı kontrol etme gereksinimini doğurduğunu vurguladı.

ABD İÇİNDE VE DIŞINDA TEPKİLER

ABD içinde Trump'ın Grönland isteğine karşı çıkanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Yapılan araştırmalar, Amerikalıların yüzde 71'inin Grönland'ın askeri güçle alınmasının kötü bir fikir olduğunu düşündüğünü gösteriyor. Trump'ın kendi partisi Cumhuriyetçi Parti'de de Grönland politikalarına karşı duranlar mevcut. Kongre üyesi Mike Turner, Trump'ın tehditlerinin NATO müttefikleriyle ilişkileri tehlikeye atabileceği uyarısında bulundu. Diğer yandan, Kremlin, Rusya'nın Grönland'ı Danimarka toprağı olarak gördüğünü ve adanın güvenlik durumunun uluslararası hukuk perspektifinden "olağanüstü" olduğunu belirtti. Moskova, Rusya ve Çin'in ada için tehdit olduğu yönündeki Trump'ın iddialarını kabul edilemez bulurken, bu bölge üzerindeki krizin Batılı güçlerin çifte standartlarını ortaya koyduğunu savundu. Kremlin ayrıca, Trump'ın Grönland'ı kontrol altına alması halinde dünya tarihine geçeceği yönündeki uzman görüşlerine katılmamanın zor olduğunu belirtti.

İNGİLTERE'DEN TRUMP'A YANIT

Grönland'ın kontrolünü almak için gümrük vergisi tehditlerinde bulunan Trump'a İngiltere Başbakanı Keir Starmer'dan yanıt geldi. Starmer, "Gümrük vergileri müttefiklere karşı kullanılmamalı" diyerek, diyalog yolunu açık tutacaklarını ve uluslararası hukuku savunacaklarını ifade etti.