EKONOMİ
Yayınlanma : 14 Eylül 2025 11:03
Düzenleme : 14 Eylül 2025 11:03

Hayvancılık desteklerinde büyük artış: Buzağılara 1400 lira, malaklara 2800 lira

Hayvancılık desteklerinde büyük artış: Buzağılara 1400 lira, malaklara 2800 lira
Hayvancılık desteklerinde önemli artışlar açıklandı. Buzağılar için 1400 lira, malaklar için 2800 lira, kuzular/oğlaklar için 300 lira destek sağlanacak. Ayrıca çoban desteği ve diğer kalemlerde de artışlar mevcut.

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK DESTEKLERİNDE YÜZDE 40-180 ARTIŞ

Büyükbaş hayvancılık desteklerinde önemli artışlar yaşanacak. Buzağılar için hayvan başına 1400 lira, malaklar için ise hayvan başına 2800 lira ödeme yapılacak. Bu rakamlar, önceki yıla göre sırasıyla yüzde 40 ve yüzde 180'lik artış anlamına geliyor. Küçükbaş hayvancılıkta da kuzu ve oğlaklar için hayvan başına 300 lira destek verilecek, bu da önceki yıla göre yüzde 50'lik bir artışı temsil ediyor.

ÇOBAN DESTEĞİ VE DİĞER DESTEKLER

Çoban desteği de 150 baş üzerinden ilave 1,8 katla 81 bin lira olarak ödenecek. Arıcılık desteği, üretici örgütlerine üye olanlara arılı kovan başına 140 lira, üye olmayanlara ise 100 lira olacak. İpek böceği temel desteği kilogram başına 1100 lira (yüzde 10 artış), tiftik üretimi temel desteği ise kilogram başına 160 lira (yüzde 100 artış) olarak belirlendi. Hayvan tanımlama araçları ve bazı aşı bedelleri de destek kapsamına alındı. Su ürünleri yetiştiriciliği ve hayvan gen kaynakları desteklerinde de artışlar yapıldı. Marmara Denizi'nde müsilajdan etkilenen balıkçı gemilerine ilave destek verilecek. Su ürünleri desteğinde, üretici örgütlerinin etkinliğini artırmak amacıyla birlik ve tanıtım kesinti oranları yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarıldı.