DÜNYA
Yayınlanma : 13 Aralık 2025 17:17
Düzenleme : 13 Aralık 2025 17:17

Gazze'yi vuran Byron fırtınası can aldı: 11 ölü, milyonlarca dolarlık yıkım

Gazze'yi vuran Byron fırtınası can aldı: 11 ölü, milyonlarca dolarlık yıkım
Gazze'yi vuran Byron fırtınası 11 kişinin ölümüne yol açtı, yaklaşık 4 milyon dolarlık zarar oluştu. Yerinden edilen on binlerce Filistinlinin barınakları yıkıldı, temel ihtiyaçlara erişim zorlaştı.

Gazze Şeridi, 10 Aralık'tan bu yana etkili olan ve kutup kökenli Byron fırtınası nedeniyle büyük bir yıkım yaşadı. Fırtına, ilk belirlemelere göre 11 kişinin hayatını kaybetmesine ve yaklaşık 4 milyon dolarlık zarara yol açtı.

Enkaz altında kalan 11 can kurtarıldı

Gazze'deki hükümetin Medya Ofis Müdürü İsmail es-Sevabite, Deyr el-Belah'taki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, sivil savunma ekiplerinin İsrail bombardımanıyla hasar görmüş ve fırtınada çöken yaklaşık 13 binanın enkazından 11 Filistinlinin cesedini çıkardığını duyurdu. Ekiplerin, enkaz altında olabilecek diğer kayıp kişileri arama çalışmaları ise devam ediyor.

Milyonlarca dolarlık hasar ve yerinden edilenlerin dramı

Sevabite, olumsuz hava koşullarının neden olduğu toplam zararın yaklaşık 4 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Fırtınadan en çok etkilenenler ise yerinden edilmiş Filistinliler oldu. 53 bin çadırın kısmen veya tamamen hasar gördüğünü, 27 binden fazla çadırın sular altında kaldığını ve sürüklendiğini ifade eden Sevabite, yaklaşık bir buçuk milyon yerinden edilmiş kişiden 250 binden fazlasının, asgari düzeyde koruma sağlayan derme çatma barınaklarda yaşadığını vurguladı. Fırtına ayrıca Gazze Şeridi'ndeki yollara zarar verirken, su şebekesinin bozulmasıyla temiz suyun çamurlu sularla karışmasına neden oldu. Binlerce ailenin gıda stokları ve seraları da fırtınadan nasibini aldı. Sağlık noktalarının da zarar görmesiyle ilaç ve tıbbi malzemeler kayboldu. Sevabite, İsrail'in sınır kapılarını kapatarak Gazze'ye çadır, mobil ev ve acil durum malzemelerinin girişini engellediğini de sözlerine ekledi.