DÜNYA
Yayınlanma : 17 Ekim 2025 19:11
Düzenleme : 17 Ekim 2025 19:11

Gazze'den şok iddia: İsrail askerleri organ yağmacılığı yapıyor

Gazze'den şok iddia: İsrail askerleri organ yağmacılığı yapıyor
Gazze yönetimi, İsrail askerlerinin Filistinli cenazelerden organ çaldığını iddia ederek uluslararası soruşturma talep etti. İddialar, ateşkes sonrası bölgede yeni bir gerilim dalgasına yol açabilir.

Gazze'deki yönetimin medya sözcüsü İsmail es-Sevabite, İsrail güçlerinin Filistinli cenazelerden organ çaldığını öne sürerek uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Bu iddialar, bölgedeki insan hakları ihlallerinin boyutunu gözler önüne seriyor.

CENAZELERDEKİ İŞKENCE İZLERİ

Son üç gün içinde Kızılhaç aracılığıyla teslim alınan 120 cenazenin büyük bölümünde göz bağlama, kelepçeleme ve boğulma belirtileri tespit edildi. Yetkililer, bu bulguların sistematik işkence ve kasıtlı öldürme vakalarını işaret ettiğini vurguladı.

ORGAN EKSİKLİĞİ VE ULUSLARARASI TEPKİ

En çarpıcı iddia, pek çok Filistinlinin naaşında gözler, kornealar ve çeşitli organların eksik olduğu yönünde. Sevabite, bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulması için acil çağrıda bulundu. İsrail tarafından konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmaması ise tartışmaları derinleştiriyor.

ATEŞKES SONRASI GERGİN ORTAM

Bu iddialar, Donald Trump'ın açıkladığı ateşkes anlaşmasının hemen ardından gündeme geldi. Anlaşma kapsamında Hamas'ın 20 İsrailli esiri serbest bırakması ve karşılığında 1968 Filistinlinin tahliye edilmesi, bölgedeki gerilimi bir ölçüde azaltmıştı. Ancak organ çalma iddiaları, yeni bir insani krizin kapıda olduğuna işaret ediyor.