Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gabar bölgesindeki petrol üretim faaliyetlerini sürdürürken, çevresel sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla önemli bir adım attı. Bakanlığa bağlı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar'da 100 bin fidan dikilmesini planlıyor. Bu girişim, enerji üretimi ile doğal dengenin korunmasını bir arada hedefliyor.
80 HEKTARLIK ALANDA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI
Proje kapsamında 80 hektarlık bir alan ağaçlandırma için ayrıldı ve bu alanın yarısından fazlasında teraslama ile çukur açma işlemleri tamamlandı. İlk fidan sevkiyatı, 11 bin badem, 3 bin kızılçam ve 7 bin fıstık fidanından oluşuyor. Toplamda 21 bin fidanın toprakla buluşturulacağı bu ilk etap, Şehit Esma Çevik Sahası'nda başlatıldı.
BÖLGE HALKI VE TEKNİK DESTEKLE İŞ BİRLİĞİ
Meyve veren fidanlar köylere yakın bölgelere, yıl boyunca yeşil kalacak çam fidanları ise Şehit Esma Çevik-1 kuyusu çevresine dikiliyor. Orman Genel Müdürlüğü'nden (OGM) ziraat mühendisleri teknik süreçlere destek verirken, TPAO Şırnak Bölge Müdürlüğü denetimleri yürütüyor. Ayrıca, bölgede yaşayan 20 köy sakini bu çalışmalara aktif olarak katılıyor.
BAKAN BAYRAKTAR'DAN YEŞİL TÜRKİYE VURGUSU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Şırnak Gabar'daki çevresel sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz kapsamında fidan dikim seferberliği başlattık. 100 bin fidan hedefimiz doğrultusunda, Gabar Şehit Esma Çevik Sahası'nda fidanlarımızı bölge halkımızla birlikte toprakla buluşturduk. Enerjide tam bağımsız, doğasıyla yeşil bir Türkiye için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. Bu sözler, projenin hem çevresel hem de sosyal boyutunu vurguluyor.



